Umoljani kao selo iz legendi: Molitva koja je spasila seljane

Na 1275 m nadmorske visine smjestilo se selo Umoljani, uz koje se vežu i interesantne legende.

Legenda kazuje kako je nekada davno, u vrijeme zmajeva, vila i čarobnjaka, stanovnike Umoljana htio pojesti zmaj. Došao je iz kanjona Rakitnice. Imao je oblik zmije. Vijugajući iz kanjona prema Umoljanima iza sebe je ostavljao trag kojim danas teče Studeni potok i koji uistinu podsjeća na kretanje zmije.

umoljani

Prema kazivanju, tadašnji seljani bili su okupljeni na tradicionalnom teferiču. Kada su ugledali ovog zmaja, pobjegli su na obližnje brdo Pošiljak. U strahu, zajedno s hodžom, molili su se Bogu da ih spasi ove nemani.

Bog im je uslišao molbe i skamenio zmaja čiji se obrisi i danas jasno mogu vidjeti u stijeni brda Pošiljak. Kada se pogleda kanjon Rakitnice, izvijugani Studeni potok teško se može ostati ravnodušan i otrgnuti od utiska legende. Prema nekim navodima, upravo zbog legende o zmaju i molitvama, Umoljani su i dobili ime koje danas ponosno nose.

umoljanii

U Umoljanima se mogu vidjeti i autentične pastirske kolibe, katuni, u kojima se boravi ljeti dok je stoka na ispaši. Na oko 200 metara od ulaza u selo nalazi se nekropola stećaka.

umoljani stećci

Nadgrobni spomenici, stećci, njih oko 20, ugrađeno je i u temelje jedinstvene džamije u Umoljanima koja ima limenu munaru i koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Vjeruje se da je i čuvena jevrejska knjiga „Sarajevska Hagada“, tokom Drugog svjetskog rata, čuvana upravo u temeljima ove džamije.

dzamija umoljani
dzamija umoljani