UNFPA: Zbog pandemije će biti ugroženo repdroduktivno zdravlje i prava žena

Dok pandemija Covid-19 i dalje hara, naglo povećanje broja žena koje nemaju pristup planiranju porodice i koje se suočavaju s nenamjeravanom trudnoćom, rodno zasnovanim nasiljem i drugim štetnim praksama bi se moglo mjeriti milionima u narednim mjesecima, prema podacima, objavila je UNFPA, agencija Ujedinjenih nacija za zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Istraživanje otkriva ogroman utjecaj pandemije na žene paralelno s povećanjem prekomjerne opterećenosti zdravstvenih sistema, zatvaranjem ustanova ili njihovim pružanjem ograničenog broja usluga ženama i djevojkama, dok mnoge odlučuju da preskoče važne zdravstvene preglede iz straha da će se zaraziti koronavirusom, prenosi Oslobođenje.

Prekidi u globalnim lancima snabdijevanja mogu dovesti do značajnog nedostatka kontracepcijskih sredstava, dok se tokom dugog perioda u kojem su žene zatvorene u kući očekuje nagli porast slučajeva rodno zasnovanog nasilja.

“Novi podaci pokazuju katastrofalan utjecaj koji bi Covid-19 mogao uskoro imati na žene i djevojke širom svijeta. Pandemija produbljuje nejednakosti, dok za milione žena i djevojaka postoji opasnost da više neće biti u mogućnosti planirati porodicu i zaštititi svoje tijelo i zdravlje“, izjavila je dr. Natalia Kanem, izvršna direktorica UNFPA.

“Reproduktivno zdravlje i prava žena moraju biti zaštićeni po svaku cijenu. Pružanje usluga se mora nastaviti, potrepštine moraju biti isporučene, a ugroženi moraju biti zaštićeni i podržani.“

Prema projekcija UNFPA, oko 47 miliona žena u 114 zemalja s niskim i srednjim prihodom možda neće biti u stanju ostvariti pristup savremenim metodama kontracepcije, dok se očekuje 7 miliona nenamjeravanih trudnoća ukoliko se mjere zabrane i ograničenja, kao i prekidi u pružanju zdravstvenih usluga, nastave u narednih 6 mjeseci. U svakom tromjesečnom periodu produženja mjera zabrane i ograničenja do 2 nova miliona žena možda neće biti u mogućnosti koristiti savremene kontraceptive.

Također, može se očekivati 31 milion novih slučajeva rodno zasnovanog nasilja ako mjere zabrane i ograničenja budu produžene za najmanje 6 mjeseci. U svakom tromjesečnom periodu produženja mjera zabrane i ograničenja očekuje se dodatnih 15 miliona slučajeva rodno zasnovanog nasilja.