Upozorenje meteorologa: U narednim danima nevrijeme u BiH

Promjenljive vremenske prilike nastavljaju se i u narednih 15 dana, saopćeno je danas iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Meteorlozi upozoravaju da nas u periodu koji slijedi, očekuje nevrijeme uz pojavu grada i jake udare vjetra.

Kako je saopćeno, padavine koje se očekuju u vidu pljuskova, lokalno većeg intenziteta, praćene jakim udarima vjetra i pojavom grada izglednije su na zapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne, dok se u ostalim krajevima prognoziraju umjerenije padavine. U Hercegovini, izgledno je sunčano vrijeme uz jaku buru, a padavine su moguće tek iduće sedmice.

”Nešto niže vrijednosti temperatura zraka očekuju se do 4. juna sa vrijednostima jutarnjih temperatura od 7 do 12 °C u Bosni i 15 do 20 °C u Hercegovini. Dnevne temperature u Bosni kretat će se između 17 i 22 °C, u Hercegovini između 20 i 25 °C.”

Navodi se kako se ljetne temperature mogu očekivati od 5. do 10. juna.

“Primjerenije temperature ljetnom periodu, prognoziraju se od 05. juna do kraja prognoznog perioda 10 juna. Minimalne temperature zraka u Bosnu, u ovom periodu, očekuju se od 11 do 16 °C, u Hercegovini od 15 do 20 °C. Maksimalne temperature zraka u Bosni prognoziraju se od 23 do 28, u Hercegovini od 24 do 29 °C”, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.