Vjerni pas mjesecima u bolnici čekao vlasnika koji je preminuo od koronavirusa

Sedmogodišnji psić imena Xiao Bao, što znači ‘malo blago’ na kineskom, još jednom je dokazao da je pas zaista čovjekov najbolji prijatelj. Priča o ovom psiću rasplakala je milione korisnika društvenih mreža.

Naime, njegov vlasnik u februaru hospitaliziran u bolnici u Wuhanu zbog zaraze koronavirusom, a samo pet dana kasnije je preminuo. Xiao Bao strpljivo je čekao u hodniku bolnice puna tri mjeseca nadajući se da će se vlasnik pojaviti.

Osoblje bolnice nekoliko puta ga je pokušalo maknuti i otjerati iz bolnice, a svaki put kad su ga odveli negdje dalje, on je pronašao put da se vrati i čeka.

Sredinom aprila, kada su mjere u Kini popustile i supermarket u sklopu bolnice se ponovno otvorio, trgovac je počeo brinuti za psića.

“Rekli su mi da je njegov vlasnik umro od koronavirusa, a da ga on svakog dana čeka unutar bolnice. Nikada nije napustio hodnik, to me jako dirnulo. Sprijateljili smo se i nakon nekoliko dana počeo me čekati ujutro ispred trgovine”, rekao je trgovac, prenosi Oslobođenje.

U maju su se ljudi počeli žaliti na to što pas boravi unutar bolnice, pa je osoblje pozvalo azil za životinje gdje se sada Xiao Bao i nalazi. Dobio je cjepivo, steriliziran je, a azil mu traži dom.