Vlada FBiH razmatra mogućnost raskida ugovora sa “Srebrenom malinom”

Vlada Federacije BiH razmatra mogućnost raskida ugovora sa poljoprivrednim preduzećem “Srebrena malina” ili proglašavanje ugovora ništavnim s obzirom da ključne stavke nisu ispoštovane.

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH razgovaralo se o izvještaju o javnim nabavkama Federalne uprave civilne zaštite od perioda proglašenja stanja prirodne nesreće (16. mart) koji je tek jučer dostavljen.

S tim u vezi Vlada formira nekoliko zaključaka, među kojima je i zahtjev federalnom Pravobranilaštvu s ciljem da se raskine ugovor sa “Srebrenom malinom” ili da se ugovor proglasi ništavnim. Ugovor nije ispoštovan jer su nabavljeni respiratori koji se ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege.

Ugovor i ako bude raskinut teško je očekivati da će Vlada FBiH moći vratiti novac, odnosno da će “Srebrena malina” biti u mogućnosti nabaviti respiratore koji su potrebni za bolničko liječenje. Greška je učinjena na početku kod samog procesa izbora dobavljača, a ko će za to odgovarati biti će poznato nakon istrage Tužilaštva BiH.

Osim pogrešnih respiratora, preostalih 20 još nikada nije stiglo, probijeni su i rokovi definisani ugovorom, a i sam izbor ponuđača je više nego sporan. Vlada FBiH je dostavila svu dokumentaciju istražnim organima, a poručuju da podržavaju istragu u vezi svih nepravilnosti u procesu javnih nabavki.

Ministri su danas postavljali brojna pitanja u vezi sporne nabavke respiratora i drugih javnih nabavki FUCZ- a, a ta institucija je obavezna da do sljedeće sjednice Vlade pismeno dostavi odgovore na sva pitanja.