Voće i povrće su odlični saveznici u borbi protiv demencije

Često čujemo ili pročitamo preporuku da trebamo jesti što više voća i povrća i to s dobrim razlogom.
Mnoge hranjive tvari koje se nalaze u voću i povrću imaju brojne zdravstvene koristi, posebno za sprečavanje širokog spektra bolesti, uključujući bolesti srca i dijabetes, piše Theconversation.com.

Sve veći broj dokaza sugeriše da flavonoidi, grupa spojeva koji se nalaze u gotovo svakom voću i povrću – uključujući agrume, bobice, jabuke i mahunarke – mogu smanjiti rizik od razvoja određenih karcinoma, srčanih bolesti i moždani udar. Sada, najnoviji dokazi ukazuju na to da dijeta bogata flavonoidima zapravo može sniziti rizik od demencije.

Smatra se da flavonoidi smanjuju rizik od raka djelujući tako da se zloćudne stanice karcinoma manje dijele i rastu. Oni također djeluju kao antioksidanti i smanjuju upalu u tijelu, što je uobičajena značajka mnogih hroničnih bolesti.

Flavonoide je teško proučiti, jer spadaju u vrlo raznoliku skupinu hemijskih spojeva. Malo se zna o tome kako se oni metaboliziraju nakon konzumiranja ili o njihovom potencijalu da uđu i djeluju u određenim dijelovima tijela, kao što je mozak.

Znamo da je Alzheimerova bolest povezana s nizom faktora, uključujući genetiku, porodičnu anamnezu, starenje, zdravstvena stanja (naročito pretilost i dijabetes), rasu i spol. Zbog toga je često teško predvidjeti i spriječiti bolest, prenosi Klix.

Ali, nekoliko studija sugeriše da konzumiranje dijeta bogatih flavonoidima može pomoći u upravljanju nekim simptomima Alzheimerove bolesti i imati koristi od kognitivnih sposobnosti. Što možda nije iznenađujuće, jer je demencija povezana s hroničnim bolestima poput dijabetesa, kardiovaskularnim bolestima i moždanim udarom. Već se pokazalo da su flavonoidi korisni u upravljanju i sprečavanju ovih bolesti.

Istraživači su pratili 2.801 ispitanika u dobi od 28 do 62 godine. Učesnici su konzumirali flavonoide tokom cijele godine. Otkriveno je da je veći i dugoročniji unos flavonoida u prehrani povezan s manjim rizikom od demencije. Hrana koju su učesnici konzumirali uključivala je sok od naranče, čaj, naranče, jabuke, borovnice, kruške i jagode.