Vreto za Sarajevsku seharu: Uskoro obnova stare Željezničke stanice na Ilidži, a nakon toga i novi projekti

Objekat stare Željezničke stanice na Ilidži propada decenijama.

Osim što propada, predstavlja i sigurnosnu prijetnju za prolaznike. Razlog takvom stanju su nerješeni imovinsko- pravni odnosi i nemogućnost Željeznica FBiH da obnovi objekat zbog finansijske situacije u tom preduzeću. Zajednička želja i Vlade Kantona Sarajevo i Općine Ilidža jeste obnoviti ovaj objekat. Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena predsjedavajućim Skupštine Kantona Sarajevo Mirzom Čelikom posjetila je 27. maja Općinu Ilidža i glavna tema razgovora bila je upravo obnova stare Željezničke stanice.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić izrazio je svoju spremnost i želju za rješavanjem ovog pitanja, obećavajući aktivnu ulogu u ovom procesu. Prema njegovim riječima glavni problem realizacije ovog pitanja jesu neriješeni imovinsko- pravni odnosi, odnosno stanarska prava osam vlasnika koji su u razgovoru sa Općinom Ilidža tražili tržišnu vrijednost po kvadratu, iako se radi o devastiranom objektu.

“Taj prostor je ruševina, a ujedno i nacionalni spomenik, pa Općina Ilidža nema ni zakonsko pravo da radi sama obnovu, odnosno nemoćni smo u rješavanju ovog pitanja” , izjavio je Memić, te ponovio potpunu spremnost za implementacijom projekta, ako Vlada Federacije u čijoj je nadležnosti da svoju saglasnost. Željeznička stanica izgrađena je 1892. kao jedan od prvih objekata u centralnom dijelu Ilidže.

Svoju podršku na sastanku dali su i ministar prostornog uređenja Faruk Kapidžić i ministar kulture i sporta Kenan Alikadić, a sastanku je prisustvovao i zastupnik Evis Vreto. Zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo, Elvis Vreto koji je i pokrenuo inicijativu za obnovu ovog objekta za Sarajevsku seharu je istakao da je krajnji cilj obnoviti ovaj objekat, te da su svi procesi otvoreni.

“Održan je prvi sastanak u Kantonu Sarajevo prije sedam dana. Drugi je održan danas na Ilidži sa predstavnicima Općine Ilidža. Naredni korak i cilj ka kojem se ide jeste svakako saglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Volja i želja da ovaj objekat bude obnovljen svakako postoji, a svi procesi su otvoreni. Jako je bitno da Vlada FBiH da svoju saglasnost. Naredni projekat koji nam je u cilju je uređenje Stojčevca, shodno nadležnostima. Naš današnji fokus bila je svakako obnova Željezničke stanice na Ilidži”, poručio je Vreto za Sarajevsku seharu.

Kako je zaključeno Kanton Sarajevo želi da krene u obnovu stare Željezničke stanice i planirana su sredstva za ovu namjenu. U narednih 15 dana održat će se zajednički sastanak u Vladi Federacije, kako bi se dobila saglasnost za provođenje postupka, kojim će se nadležnost za rješevanje imovinsko-pravnih odnosa i svih drugih neophodnih radnji u svrhu realizacije ovog projekta prenijeti na Kanton, odnosno lokalnu zajednicu. Svoju prvu rekonstrukciju i potpunu afirmaciju će doživjeti u narednom periodu po uzoru na Bistričku željezničku stanicu, ocjena je svih sudionika ovog sastanka.