Vrhbanjuša mejdan i na njemu džamija sarača Alije

Prema pisanju Mehmeda Mujezinovića, mahala mesdžida sarač Alije je formirana nešto prije izgradnje džamije 1528. godine.

Formirana je na mejdanu ispod sela Budakovići koje se spominje još početkom 16. stoljeća u zapisima vezanim za sam razvoj grada Sarajeva.

Baš kao i sve ostale mahale i ova se formirala oko mesdžida, a nalazila se na svega nekoliko stotina metara od ulice u kojoj su sarači imali svoje dućane, a među njima i izvjesni sarač Alija.

Džamija je u dva navrata bila oštećena. Prvo 1697. godine prilikom provale princa Eugena Savojskog i godine 1878. prilikom ulaska Austro-Ugarskih trupa u Sarajevo.

Zbog svoje geolokacije, ova mahala se u narodu prozvala Vrbanjuša ili Vrhbanjuša, kako stoji u nekim zapisima.

Pretpostavlja se da je ovaj naziv nastao zbog toga što se nalazila iznad dva sarajevska hamama, Ćulhana i Gazi Husrev begove banje. Ostalo je zapisano i da je sarač Alijina mahala bila mahala sa najviše čikmi, slijepih ulica koje su se spajale na mejdanu kod džamije.

Kreševljaković je u svojoj knjizi “Vodovodi i gradnje na vodi u starom Sarajevu“ zapisao da je česma uz džamijski dvorišni zid sagrađena u isto doba kada i džamija, a da je voda za česmu dovedena iz vrela Veliki Sedrenik, vodovodom što ga je 1509. godine sagradio bosanski namjesnik Firuz-beg za svoj hamam na Baščaršiji.

Pred česmom se nalazi jednostavno četvrtasto kameno korito koje je izvorno, ali obnovljeno u nekoliko navrata.