Vrtići u Srbiji dobili preporuke za rad: Djeca na po 2 metra razmaka, soba za izolaciju, pojačana higijena

Popuštanje mjera zabrane u regionu posljednjih dana donosi velike promjene u načinu rada u gotovo scim djelatnostima. Vrtići u Srbiji će otvoriti vrata 11. maja mališanima čiji roditelji moraju na posao, a Sekretarijat za zdravstvo Grada Beograda izdao je preporuke obdaništima.

Preporučeno je da se vrtici dezinfikuju prije početka rada, svakako obezbjedit dvoljno zaštitne opreme, postave dazobarijere na ulazu u objekat, pranje ruku pri ulasku, prijem djece uz potvrdu nadležnog pedijatra,  distanca 2 m na ulazu, prihvat djece u intervalima, educirati roditelje o važnosti ostajanja kod kuće djece sa simptomima.

Isto tako educirati zaposlene o praćenju svog stanja i stanja djece, stroga trijaža djece pri prijemu, pojačati higijenske mjere, djeca za stolovima na udaljenosti od 2 m, ne miješati grupe i vaspitače, ne dozvoliti da djeca među sobom dijele hranu, ne koristiti igračke koje se ne mogu prati, posebno mekane, pojačati higijenu u slučaju pranja, hranjenja, držanja djece.

Naravno pranje ruku djece nakon kihanja, kašljanja, plača, jela, nadzor pri pranju ruku djece, stroga higijena prije i posle mijenjanja pelena, koristiti sredstva za pranje koja se rutinski koriste, pravilna primjena dezinfekcionih sredstava, sredstva za dezinfekciju držati van domašaja djece, provjetravati prostorije, ne koristiti vještačku ventilaciju.

Ppreporučeno je i da djeca na spavanju budu na krevetima po principu noge-glava uz razdaljinu od 2 m, radnici na pripremi hrane da nose maske i rukavice, pripreme hrane uz princip dobre higijenske prakse, edukacija djece kroz igru o pranju ruku, kašljanju u podlakticu, socijalnom distanciranju, edukativni posteri.

Bitno je kontrolisati razloge odsustva djece, kontaktirati s roditeljima, po potrebi i s pedijatrom, ne sprovoditi organizovane grupne aktivnosti u objektu niti posjete mjestima gde je više ljudi, ukoliko postoji organizovani prevoz djece, mjere da se poštuju, razmak između djece 2 m, učestalija dezinfekcija vozila za transport hrane, prostorija za izolaciju, kod svake promjene zdravstvenog stanja dijete staviti u sobu za izolaciju, odmah obavjestiti roditelje i u najkraćem roku dijete uputiti ljekaru, proveriti zdravstveno stanje ostale djece i svaki sumnjiv slučaj izolovati, u slučaju potvrde COVIDA-19, prostor u kom je osoba bila ne koristiti, prije čišćenja sačekati bar 24 sata.

Kakve preporuke će biti u Bosni i Hercegovini još uvijek nije poznato.