Wengen ostaje u kalendaru Svjetskog skijaškog kupa

Mnogi ljubitelji skijanja bili su razočarani i informacijom da je Švicarski skijaški savez uputio zahtjev Mešunarodnoj skijaškoj federaciji (FIS) za skidanje najpoznatijeg i opasnijeg spusta s liste utrka Svjetskog kupa. Ipak iz Švicarske dolaze ohrabrujuće vijesti.

Do obrata je došlo nakon što je finansijsku pomoć Wengenu obećao hotelijer Joerg Moser.

Lokalni biznismen rekao je kako će sudjelovati u finansijskoj konstrukciji sa 300.000 švicarskih franaka, a to je trećina iznosa koju su organizatori tražili od Švicarskog skijaškog saveza.

Švicarski skijaški savez nada se kako će i vlada subvencionirati dio sredstava čime bi se zatvorila finansijska konstrukcija od milion franaka, koliko su organizatori tražili. U međuvremenu Švicarski skijaški savez povukao je zahtjev za uklanjanje Wengena iz kalendara Svjetskog kupa.

Iako se u Wengenu održavaju i takmičenja u slalomu, staza Lauberhorn je najpoznatija po spustu. Staza Laubehorn duga je 4.270 kilometara i najduža je spustaška staza u kalendaru Svjetskog kupa.

Na jednom dijelu staze skijaši dostižu brzine i do 160 kilometara na sat, a rekord je 161.9 km/h koji je postavio Johan Clarey 2013. godine. Najbolje vrijeme u historiji postavio je Kristian Ghedina (2:24.23), a utrku je vozio prosječnom brzinom od 106.3 kilometra na sat.