WHO: Nalazimo se usred borbe za život, ali ima nade da ćemo pobijediti

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije Mike Ryan rekao je da, iako mnoge države još nisu na vrhuncu pandemije, ima onih koje uspješno smiruju situaciju.

Dakle, ima nade da će se situacija u svijetu poboljšati, rekao je.

“Situacija je na globalnom nivou još uvijek vrlo ozbiljna. Virus se nije širio na isti način u svim državama, a ono što mi možemo zaključiti iz svega što smo do sad vidjeli jeste da ga je moguće staviti pod kontrolu i koliko-toliko nastaviti sa normalnim društvenim i ekonomskim obavezama”, objasnio je Ryan.

U svijetu je do sada koronavirusom zaraženo više od 3,5 miliona ljudi, a od posljedica oboljenja COVID-19 preminulo ih je 247,033. Infekcija je zarazila ukupno 210 zemalja svijeta.

“Nalazimo se usred borbe za život, svi mi. Proći će određen period prije nego pronađemo vakcinu koja će moći pomoći svima”, dodao je.

Ryan je rekao i kako su neke države uspjele stabilizovati situaciju, poput Kine, Južne Koreje, Singapura, Novog Zelanda. U međuvremenu, Evropa i Sjeverna Amerika tek polako izlaze iz “veoma intenzivne faze” pandemije i pokušavaju se povratiti normalnom životu. Nakon više od dva mjeseca karantina, građane Italije i Španije obradovala je informacija da slijedi postepeno popuštanje mjera, dok je u Izraelu već otovreno nekoliko škola.

“Ovo pokazuje da virus možda ne može biti potpuno poražen, ali možemo dosegnuti tačku u kojoj se koliko-toliko vraćamo normalnoj svakodnevnici”, rekao je Ryan, dodavši kako vlasti mjere trebaju popuštati sa posebnim oprezom i pažnjom.