Zanimljive činjenice o astronautima koje još niste čuli

Astronaut (grč. ἄστρον; astron; dosl. “zvijezda” + ναύτης; nautēs; “mornar”) odnosno kozmonaut ili kosmonaut je osoba obučena u programu leta u svemir za upravljanje ili služenje kao član posade na svemirskoj letjelici.

Predstavljamo vam 20 zanimljivosti koji niste znali o ovoj nesvakišanjoj profesiji.

1. Svemirsko odijelo košta 12 miliona dolara.

2. Prema riječima astronauta, miris svemira se može uporediti sa prepečenim biftekom, vrelim metalom i dimom koji se pojavljuje nakon zavarivanja.

3. Astronauti iz Međunarodne svemirske stanice svakodnevno imaju priliku da vide poveći broj izlazaka i zalazaka sunca – čak njih 15.

4. Dok su u svemiru, astronauti ne mogu da plaču jer nema gravitacije, pa iz tog razloga suze ne padaju niz lice.

5. Većina njih u svemiru postane viša za oko dva centimetra.

6. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici postoji mašina koja služi za prečišćavanje urina u pitku vodu.

7. Srce astronauta u svemiru postaje okruglije.

8. Alan Šepard, koji je 1961. godine postao druga osoba i prvi Amerikanac koji je letio u svemir i koji je komandovao misijom Apolo 14, uspio je da u dva navrata na Mjesecu zaigra golf.

9. Anatolij Solovjov, penzionisani sovjetski kosmonaut i pukovnik sovjetskog vazduhoplovstva drži svjetski rekord po broju šetnji u svemiru (16) i ukupnom broju provedenom u šetnji van letjelice – 82 sata i 22 minuta.

10. Određene namirnice (kao što je hljeb, umjesto kog se jedu tortilje) nisu dozvoljene u svemiru, a ono što se ponajviše konzumira su sokovi, voće, meso i tjestenina.

11. S obzirom na to da na Mjesecu nema vjetra, kiše ili vode, otisci stopala astronauta koji su zakoračili na ovo nebesko tijelo neće biti obrisani najmanje 100 miliona godina.

12. Imajući u vidu činjenicu da svemirske šetnje obično traju duže od 6 sati, astronauti su opremljeni pelenama pogodnim za maksimalno upijanje.

13. Spavanje je za astronaute velika avantura. Većina njih više voli da spava u specijalno dizajniranim vrećama za spavanje, koje su zakačene za zid ili pod.

14. Što se tiče garderobe, unutar stanice astronauti mogu da obuku šta god požele.

15. U slobodno vrijeme, dozvoljeno im je da čitaju knjige, gledaju filmove, komuniciraju sa porodicom i prijateljima na Zemlji. Isto tako, kako bi se stepen atrofije mišića i osteoporoze smanjio, oni svakodnevno vježbaju.

16. Ne možete zviždati u svemirskom odijelu. To je 1999. pokušao i astronaut Dan Barry koji je objasnio razlog zbog kojeg mu je svemirska šetnja sigurno bila manje zabavna. Naime, pritisak vazduha u svemirskom odijelu puno je niži nego na Zemlji pa jednostavno ne možemo izbaciti dovoljno vazduha kroz usne da bi proizveli zvuk dok zviždimo.

17 Astronauti u svemiru ne osjećaju potrebu za mokrenjem nego su istrenirani ići u toalet svaka 2 sata.

18. Skoro svaki astronaut osjeća neki od efekata svemirske bolesti, izazvane širokim spektrom konfuznih informacija koje stižu u njihovo unutrašnje uho. Pored mučnine, u simptome spadaju i teške glavobolje i problemi sa lociranjem sopstvenih udova.

19 U jednoj studiji iz 2001. godine je dokazano da astronauti koji na Zemlji hrču, u kosmosu spavaju mirno, bez tih groznih zvukova.

20. Najmlađa osoba koja je letjela u svemir je Gherman Titov, koji je imao 25 godina kada je letio Vostokom 2.

Izvor: Zanimljivostidana.com