Zelene beretke odale počast braniocima u Dobrovoljačkoj ulici: BiH je odbranila sirotinja braneći svoj dom

Pripadnici Udruženja Zelene beretke danas su se okuplii u ulici Hamdije Kreševljakovića, kako bi se prisjetili i javnost podsjetili na jednu od presudnih bitaka za Sarajevo koja se desila na današnjim dan 1992. godine u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

“Taj 3. maj i sjećanje na bitku zvana Dobrovoljačka ili dan D. Nas 10 koliko je dozvoljeno okupit ćemo se i odati počast. Zašto se branioci plaše dešavanja i događanja u ulici Dobrovoljačka ?

foto: Patria
foto: Patria

Svi trebaju znati da je to dan D za BIH kada Jugoslovenska armija kao agresor zajedno sa rezervistima Srbima nije uspjela zauzeti Predsjedništvo pa su krenuli izvući Kukanjca i komandu Druge vojne oblasti koju su branioci opkolili u komandi, a ujedno su koristili izgovor “razmjena za zarobljenog predsjednika” ali to im nije uspjelo , branioci su zarobili kompletnu komandu Druge vojne oblasti koja je radi toga izgubila značaj i snagu i preživjela opće rasulo i bili su primorani povući sve svoje snage iz grada i oslobodili smo zarobljenog predsjednika !

Najveći vojni uspjeh u modernoj historiji ratovanja je izveden tog dana jer po prvi put se desilo zarobljavanje kompletne komande agresorske vojske”, poručili su pripadnici ovog Udruženja.

Kako su istakli, u toj akciji zarobili su ukupno 198 najvećih vojnih oficira i njihovih pomoćnika kao i kompletno obezbjeđenje Druge vojne oblasti JNA.

foto: Patria
foto: Patria

 

 

Predsjednik Udruženja Muhamed Švrakić poručio je danas da je “Bosnu i Hercegovinu odbranila sirotinja, braneći svoj dom”, piše Patria.

Predstavnici udruženja iz RS ovaj će događaj, kako je to već nekoliko godina unazad praksa, obilježiti u Miljevićima.