Žilić: Izvještaj koji nam je dostavio FUCZ je površan, tražimo smjenu Fahrudina Solaka

Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine završila je današnji sastanak o javnim nabavkama koje je Federalna uprava civilne zaštite provodila od proglašenja stanja nesreće.

Ocijenjeno je da je izvještaj koji je dostavio FUCZ nedovoljan i zahtijeva se njegova dopuna, kao i smjena Fahrudina Solaka.

“Doneseno je pet zaključaka. Izvještaj FUCZ-a koji smo dobili Komisija je proglasila nedostatnim, površnim, nije odgovorio na pitanja koja su članovi tražili. Dobili smo jedan statistički pregled nabavki… Nismo dobili ono što je detaljno. I tražili smo da se dopuni izvještaj, proširi ga i dostave informacije za svaku pojedinačnu nabavku, ugovor, odluku o odabiru najpovoljnjeg ponuđača” rekao je za Faktor Hajrudin Žilić, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za sigurnost Zastupničkog doma FBiH.

Kako navodi tražit će od Vlade FBiH da dostavi zaključke koje je usvojila na osnovu dva izvještaja koja je Štab CZ FBiH dostavio Vladi.

“Dakle, dva izvještaja FUCZ-a su raspravljana na Vladi FBiH, Vlada je donijela zaključke i mi smo tražili kako je Vlada reagovala na te izvještaje. Jedan datira sa 19. martom, a drugi sa 29. martom. Treći zaključak je bio da tražimo smjenu direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, i suspenziju šefa Sektora za finansijsko-ekonomske poslove nabavke i skladištenja u FUCZ-u. I suspenziju šefa Odsjeka za nabavke i skladištenje” rekao je Žilić

Dodaje kako je zatraženo da jednom od narednih sastanaka Komisije prisustvuju premijer FBiH Fadil Novalić i komandantica Federalnog štaba CZ Jelka Milićević

“Od Federalnog pravobranilaštva tražimo da se očituje o mogućnostima proglašenja ugovora koji je sklopila FUCZ sa Srebrenom malinom ništavnim ili poništenje, odnosno, raskida ugovora. A u skladu sa zakonom o obligacionim odnosima, treba nam mišljenje pravne struke.Ukoliko FUCZ ne bude u mogućnosti da nam dostavi dokumentaciju koju tražimo, s obzirom da je SIPA izuzela već mnogo toga, da na sastanak dođu odgovorni ljudi, rukovodioci sektora i odsjeka koji su se bavili tim poslom” rekao nam je Žilić.