Žurnal: Vlada Federacije planira zaposliti 870 osoba u institucijama FBiH, novih 8 miliona za plate

Ni pandemija koronavirusa niti više od 30 hiljada otpuštenih radnika nisu bili dovoljan motiv da Vlada Federacije BiH smanji plate zaposlenima u javnim institucijama. Umjesto smanjenja plaća u ovoj godini doći će do povećanja broja zaposlenih u federalnim institucijama.

Zapošljavanje više od 800 osoba u federalne institucije „trenutno je zaustavljeno“ što ne znači da do kraja godine neće biti realizovano. U prilog novom zapošljavanju ide i činjenica da je ono planirano Budžetom FBiH za 2020. godinu a zatim i potvrđeno rebalansom budžeta.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pohvalio se kako je rebalansom budžeta Vlada uspjela uštedjeti 18,5 miliona KM od plata i naknada zaposlenih u institucijama FBiH.

“Ovaj iznos bio je namijenjen za nova zapošljavanja, ali su svi konkursi trenutno zaustavljeni“, obrazložio je premijer.

U 2019. godini u federalnim institucijama bilo je zaposleno 7.296 osoba, rebalansom Budžeta FBiH za 2020. godinu plate i naknade planirane su za 8.168 zaposlenih u javnim institucijama. Da nije bilo rebalansa budžeta da li bi premijer Novalić obavijestio javnost će biti zaposleno dodatnih 872 osobe u javne institucije?

Za plaće i naknade zaposlenih u federalnim institucijama prošle godine potrošeno je više od 231 milion maraka.

Ako uporedimo koliko novca je u 2019. godini potrošeno na plaće i naknade evidentno je da je u 2020. godinu došlo do povećanja izdvajanja za plate zaposlenih u federalnim institucijama za skoro osam miliona maraka. Tako će za plaće i naknade troškova zaposlenih u federalnim institucijama iz budžet biti isplaćeno više od 239 miliona maraka!

Transparentnost Vlade se plaća!

Premijer Novalić u hvalospjevu o rebalansu budžeta spomenuo je da je smanjen i „transfer za preduzimanje mjera i ativnosti na unapređenju transparentnosti u radu Vlade Federacije BiH za pola miliona KM“!

Vjerovali ili ne ali Vlada FBiH u Budžetu za 2020. godinu planirala je nevjerovatnih milion maraka za ovu svrhu. Koliko je transparentna Vlada Federacije BiH najsvježi primjer je priča kolega sa Fokusa o nabavci respiratora. Ni na jedan medijski upit kolega Vlada niti njene institucije nisu odgovorile. A kada su kolege otkrile na koji način je potrošeno 10,5 miliona maraka budžetskog novca transparentni premijer Novalić kazao je da on nije doktor da zna šta su nabavili. Na upite novinara sa portala Fokus o nabavci respiratora transparentni premijer Novalić ne odgovara a ni Služba za odnose sa javnošću Vlade FBiH.

Ured Vlade FBiH za odnose sa javnošću u 2020. godini potrošit će 392.535 KM. Od tog iznosa za plate i troškove deset zaposlenih, koji ne čitaju novinarske upite niti odgovaraju na njih, a između ostalog to im je posao, planirano je 309.832 KM!

Kako Ured za odnose sa javnošću ne radi svoj posao Vladi Federacije su potrebna dodatna sredstva „za preduzimanje mjera i ativnosti na unapređenju transparentnosti“.

Za ove namjene iz Vlade FBiH planirali su skromnih milion maraka. Kako im je planove pokvarila pandemija Vladi ostaje samo pola miliona maraka, bar do sljedećeg rebalansa, da kroz tekuće transfere „neprofitnim organizacijama“ unaprijedi svoju transparentnost.

Izvor: Žurnal.info