Ajnadžić: Žao mi je što predstavnici FK Sarajevo nisu potpisali Memorandum

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić održao je danas na stadionu “Asim Ferhatović Hase” konferenciju za medije na kojoj je predstavio višegodišnja ulaganja ove lokalne zajednice u infrastrukturu stadiona.

Na početku konferencije prisutnima se obratila direktorica Javne ustanove Centar za sport i rekreaciju Sabina Špago te predstavila troškove održavanja stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na godišnjem nivou.

“Ustanova na godišnjem nivou ima troškove održavanja samo za glavni teren preko 180.000 KM, a FK „Sarajevo“ na godišnjem nivou izdvaja oko 86.000 maraka. Jasno se iz ovih podataka vidi koliko je ustanova na gubitku. Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju ima dugogodišnju saradnju sa FK „Sarajevo“, a koliko je prijatelj kluba dokazala je i kroz višegodišnju finansijsku podršku zajedno sa Općinom Centar, ali i kroz posebne popuste za korištenje stadiona, shodno dugogodišnjoj tradiciji i saradnji. Ukoliko bi po standardnim i regularnim cijenama ustanova fakturisala FK „Sarajevo“ korištenje stadiona to bi iznosilo na godišnjem nivou preko 400.000 KM. Fudbalski klub Sarajevo na današnji dan ima i dug od oko 53.000 KM”, pojasnila je Špago.

Prisutnim medijima obratio se i rukovodilac službe „Koševo“ Muhamed Alim te predstavio ulaganja u infrastrukturu stadiona u proteklom periodu.

“Općina Centar je uz pomoć Kantona Sarajevo i Nogometnog saveza BiH mnogo toga uradila za stadion. Koncem 2018. godine počinju veliki radovi na stadionu Koševo i pripremanje za treću kategoriju. Prošle godine su urađeni reflektori, videonadzor, postavljen je semafor… Nedavno su završeni radovi na ugradnji čitača karata na stadionu. Mnogo novca je do sada uloženo, oko 1,3 miliona maraka. Također podsjećam da je u toku javni poziv za izvođenje radova na zamjeni trave i ugradnji grijača, uređenju radne zone za medije, radne zone za fotoreportere, a procijenjena vrijednost nabavke je 1,62 miliona KM bez PDV-a.

Ja sam vojnik Sarajeva i nikada ne bih pomislio ništa ružno Sarajevu. Odgovorno tvrdim da mi mislimo da je ovo kuća Sarajeva i bio bih sretan da je Uprava FK „Sarajevo“ sada ovdje i da su prihvatili ponudu, odnosno potpisali Memorandum o razumijevanju kojim bi se otpočeo proces davanja stadiona na upravljanje i korištenje ovom klubu po simboličnoj cijeni od jedne marke. U proteklom periodu nudili smo dosta stvari da uradimo zajedno sa FK „Sarajevo“. Nudili smo da se njihovi sponzori bez naknade reklamiraju na ulazima, da napravimo muzej i fan shop unutar stadiona, međutim ništa od navedenog se nije realiziralo”, kazao je Alaim.

I načelnik Ajnadžić se obratio prisutnim medijima i izrazio žaljenje što se FK „Sarajevo“ nije odazvalo pozivu da potpiše Memorandum.

“Od izgradnje arene Općina Centar nije odustala. Za to smo morali ispuniti planske pretpostavke. Pripremamo objavu međunarodnog kvalifikacijskog tendera koji će biti objavljen krajem augusta, odnosno početkom septembra. Za sada postoje zainteresirana dva kandidata koja su kredibilna, jedan iz Rijada, a drugi iz Australije. Dok se procedura ne provede, a uvažavajući činjenicu da će to trajati, mi moramo graditi pretpostavke za odigravanje domaćih i međunarodnih utakmica. Na dohvat smo ruke da dođemo do treće kategorije. Uložili smo skoro 1,5 miliona KM, a pripremamo investiciju od oko 2 miliona. Zahvaljujem se Nogometnom savezu što su se uključili i želim da nam se FK „Sarajevo“ pridruži u tome. Svi možemo uraditi puno, a pojedničano ništa. Vjerujem da ćemo naći kredibilnog investitora i da ćemo izgraditi moderan stadion bez atletske staze preme regulacionom planu. Žao mi je što FK „Sarajevo“ i direktorica Sabrina Buljubašić danas nisu ovdje. Pružam ruku, želim da sarađujemo i želim da stadion Koševo bude najmoderniji u državi”, poručio je Ajnadžić i potpisao navedeni Memorandum koji će uputiti Općinskom vijeću na razmatranje.