Anketa/ Skoro 90 posto građana ne vjeruje u broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini

Prije tri dana na Facebook stranici Sarajevske sehare kreirali smo online anketu te pitali građane da li smatraju da su podaci koje zvanične institucije plasiraju tačni, te da li neko manipulira brojem zaraženih u Bosni i Hercegovini. Približno 90% javnosti, tačnije učesnika ankete, ne vjeruje u ispravnost podataka.

Anketa je bila vrlo jednodstavna, na pitanje da li vjeruju u ispravnost broja zaraženih, građani su imali dva ponuđena odgovora, odnosno “vjerujem” i “ne vjerujem”.

U anketi je učestvovalo oko 1.500 ispitanika, od kojih čak 88% tvrdi da ne vjeruje u ispravnost podataka o broju zaraženih Covidom-19 u BiH, odnosno smatraju da neko namjerno povećava broj zaraženih.

Svega 12% ispitanika, odnosno njih 178, tvrde da vjeruju zvaničnim podacima.

Da pojasnimo jednu stvar, ukoliko radite istraživanje i imate uzorak od oko 100 osoba to istraživanje se računa kao legitimno. Mi u ovom slučaju imamo uzorak od 1.500 ljudi. Koliko je anketa relevantna, iako je pitanje prosto, vama ostavljavljamo da presudite sami.

Ispod naše ankete, čitatelji Sarajevske sehare podijelili su svoja mišljena. Većina komentara aludira na nepovjerenje građana prema nadležnim institucijama.

“Ne, ne vjerujem, ovo su kreirali vlastodršci jer im takvo stanje odgovara”, napisala je jedna Facebook korisnica.

“Možda, ali možda neki virus i postoji ali kod nas NE sigurno sad je samo fazon da se pare operu što su pokrali”, kaže se u drugom komentaru.

Međutim, ima i onih koji smatraju da je realan broj zaraženih daleko veći od ovoga koji se prikazuje trenutno, a kao glavni razlog navode mali broj testiranja.

Podaci ne mogu biti tačni jer se testira minimum osoba. Kada bi dnevno testirali blizu 3.000 osoba, izvještaji bi bili drugačiji. Zato trebaju povećati broj testiranja“, kazala je jedna od učesnica u anketi.

Mislim da je broj zaraženih virusom daleko veći. Vrlo mali broj je testiranih, pa su i podaci upitni”, navedeno je u drugom komentaru.

Nije rijetko da u posljednje vrijeme na društvenim mrežama možemo pročitati razne teorije zavjere, pa i statuse u kojima korisnici vrlo direktno iznose optužbe na pojedine ljekare i zvaničnike da im nude novac da pristanu da “budu pozitivni na koronavirus”, ili da potpišu za preminulog člana porodice da je “bio pozitivan”. Neki su to spomenuli i u komentarima ispod ankete.

Ne vjerujem apsolutno jer podmićuju narod novcem da potpišu da su ‘pozitivni’. Muka Bosanca glupog u vodu natjerati, babu bi za marku prodao, a ne za cijenu koliko im oni nude“, vrlo je direktno napisala jedna starija gospođa.

Sve komentare možete pročitati na Facebook postu koji smo postavili iznad u tekstu.

Također, sinoć smo razgovarali s eminentnim novinarima, te ih pitali kada se ugase redakcijski računari i postanu sasvim obični građani kojima posao nije da objektivno prenose zvanične podatke, koje je njihovo mišljenje. Tačnije, da li i novinari smatraju da su podaci tačni. Članak možete pročitati OVDJE.