Bh. znanstvenici u laboratoriju Alea uspješno sekvencirali genom novog koronavirusa

Bosanskohercegovački znanstvenici su nakon višemjesečnog truda uspješno sekvencirali genom SARS CoV 2 virusa.

Grupa bosanskohercegovačkih genetičara, predvođenih dr. sc. Rijadom Konjhodžićem i prof. dr. Damirom Marjanovićem, uz veliku potporu akademkinje Mirsade Hukić, primjenom najmodernijih molekularno genetičkih metoda, uspjela je utvrditi potpune sekvence koronavirusa iz više uzoraka koji su im bili na raspolaganju.

„Cjelokupni proces utvrđivanja RNK sekvence SARS CoV 2 virusa direktno iz kliničkih uzoraka iznijela je mlada ekipa okupljena u znanstveno istraživačkom laboratoriju Alea genetičkog centra. Ovdje posebno moram izdvojiti mladu kolegicu Lanu Salihefendić koja je odradila „lavovski dio posla“. Presretni smo što smo na ovaj način, isključivo vlastitim sredstvima, dali svoj znanstveni doprinos u borbi protiv ovoga virusa, te što smo na ovaj način stvorili preduvjete daljih genetičkih ispitivanja ovoga životnog oblika, što bi značajno trebalo olakšati borbu protiv ovoga virusa u našoj želji. Treba naglasiti da ovaj uspjeh ne bi bio moguć bez velike pomoći uvažene akademkinje Hukić i Akademije nauka i umjetnosti BiH, kao i potpore eminentnih mikrobiologa, kliničara i epidemiologa iz većeg broja institucija s područja cijele Bosne i Hercegovine, kojima se ovim putem zahvaljujemo od srca“, izjavio je dr sc Rijad Konjhodžić voditelj Alea genetičkog centra.

Prof. dr. Damir Marjanović, redovni profesor Internacionalnog Burch Univerziteta ne krije zadovoljstvo postignutim rezultatima te napominje da je ovo dostignuće rezultat više mjesečnih napora velikog broja bh znanstvenika i cijelog jednog interdisciplinarnog tima.

„Danas sam presretan kao znanstvenik jer su znanstvenici još jednom dokazali da čak i u odsustvu konkretne potpore, znanstvenici svojim radom i entuzijazmom postižu odlične rezultate. Jučer su to dokazale kolege s Veterinarskoga fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji su uspjeli izolirati virus, a danas kolege iz laboratorije Alea, ujedno i vanjski suradnici i doktoranti Internacionalnog Burch Univerziteta, koji su uspješno sekvencirali virus primjenom sekvenciranja najnovije generacije. Siguran sam da će nam se uskoro u ovoj zajedničkoj misiji priključiti i druge znanstvene institucije, jer znanstvenici ne poznaju granice“, poručio je.

Kako je navedeno sljedeći korak je usporedba dobivenih sekvenci virusa sa sekvencama koje će generirati tim profesora Goletića, određivanje njihove filogenetske pozicije te određivanje genetičke sličnosti s ranije sekvenciranim sojevima virusa, a nakon toga inkorporiranje u svjetsku bazu podataka i pripremanje znanstvene objave u kojem će sudjelovati i profesor Nihad Fejzić, ali i svi znanstvenici koji su dali svoj doprinos ovom dostignuću. Očekuje se da će sve navedeno biti realizirano u narednih par dana.

Bosanskohercegovački znanstvenici uspješno sekvencirali genom SARS CoV 2 virusa. Višemjesečni trud bosanskohercegovačkog…

Posted by Prof dr. Damir Marjanović on Thursday, 4 June 2020