Birokratija problem i u zdravstvenoj krizi: Zašto se ne dijeli donirana medicinska oprema

Federalno ministarstvo zdravstva zatražilo je jučer od Federalne uprave civilne zaštite da im dostave spisak sve opreme i raspoloživih sredstava, a što će biti učinjeno do kraja dana, potvrdio je za Novinsku agenciju Patria Mustafa Kadribegović koji sada obavlja dužnost direktora FUCZ-a dok je suspendovan Fahrudin Solak.

Nakon što se pogoršala situacija sa povećanim brojem zaraženih od koronavirusa zdravstvenim ustanovama potrebne su dodatne količine zaštitne, medicinske i druge opreme. Jedan dio se nalazi u skladištu Federalne uprave civilne zaštite, a jedan dio koji je stizao tokom proteklog perioda „zapeo“ je u birokratskim procedurama

Kadribegović je u razgovoru za Patriju kazao da se pojavio čitav niz problema sa doniranom opremom, ko preuzima nešto što je medicinsko sredstvo, ko ga transportuje, skladišti i distribuira jer Agencija za lijekove i medicinska sredstva navodi da je riječ o prometu medicinske opreme. To predstavlja problem za entitetske civilne zaštite koje sada ne mogu dijeliti tu opremu.

„Međunarodna pomoć država ide preko Ministarstva sigurnosti odnosno Koordinavcionog tijela i preko entitetskih civilnih zaštita, ali civilne zaštite nisu veleprometnici medicinske opreme. Mi smo uputili u petak 12. juna dopis Federalnom ministarstvu zdravstva za dalje postupanje. I ovo čime raspolažemo ćemo im dostaviti i nek se Ministarstvo izjasni po potrebama“, kazao je Kadribegović.

On je potvrdio da nema zakazane sjednice Federalnog štaba civilne zaštite, ali da se vrlo brzo mogu organizirati i izvršiti raspodjelu ali tek prema uputama nadležnih organa.

Kadribegović napominje da još uvijek nisu podijeljene donacije iz Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Poljske, Hrvatske.

„Kada je riječ o donaciji Poljske i Hrvatske izglasana je odluka na Vijeću ministara BiH o podjeli ali nije potpisana ni objavljena u Službenom listu niti mi možemo postupati“, kazao je Kadribegović.

I dok u četiri kantona postoje stotine novih slučajeva zaraženih koronavirusom, a medicinske ustanove već imaju potrebu za dodatnom opremom, birokratija usporava i podjelu već donirane humanitarne pomoći.

Samo tokom maja stigla je pomoć iz Hrvatske, Poljske, Katara, UAE a riječ je o 120.000 hirurških maski, 100 šatora za 5-8 osoba, 200 vreća za spavanje, 500 deka, 2000 spužvastih podmetača, 2000 litara medicinskog alkohola, 2000 zaštitnih naočala i 1000 vizira (Hrvatska), 50.000 hirurških maski, 1.000 litara tečnosti za dezinfekciju, 100.000 hirurških maski, te 10.000 litara sredstva za dezinfekciju (Poljska), specijalna odijela, operativne maske i ostali zaštitni dijelovi opreme (Katar), 40 respiratora, 100.000 testova na koronavirus, 25.000 odjevnih kompleta za zaštitu, 150.000 pari rukavica, 150.000 maski tipa M95, 150.000 jednokratnih hirurških maski, 150.000 jednokratnih zaštitnih maski, 50.000 vizira, 20.000 zaštitnih naočala (UAE).