Bordo div se probudio!

Fudbalski klub Sarajevo odbranio je titulu šampiona Premijer lige Bosne i Hercegovine. Nakon što je u ponedeljak Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine donio odluku o prekidu sezone, donesena je odluka da se titula dodijeli Sarajevu, dok su iz lige ispali Čelik i Zvijezda 09. Tako će Sarajevo drugu godinu zaredom predstavljati našu zemlju u kvalifikacijama za Ligu prvaka, dok će svoj put u Europskoj ligi tražiti, Željeznićar, Zrinjski i Borac.

Liga je prekinuta nakon 22. kola, iako se sticao dojam da se prvenstvo moglo nastaviti, došao je demant iz Republike srpske, kada su jasno izjavili da nema odigravanja utakmica do 1. jula, što je u konačnici jedino logično rješenje bilo upravo ovako završiti sezonu.

Ova decenija se zaista jako uspješno završava za ekipu sa Koševa, ali nije sve bilo tako bajno od početka 2010. godine pa sve do sada. Mnogo turbulencija je prošlo kroz Sarajevo, ali Bordo div se izvukao iz svega jači. Mi ćemo se prisjetiti šta se to sve dešavalo u Sarajevu posljednih deset godina.

Sezona 2010-2011

Bila je mnogo turbulenta za ekipu sa Koševa, klub se nalazio u velikim finansijskim problemima te godine, a dodatni problem predstavljao je neigranje bordo kluba u Europi te godine. To je dodatno produžilo finansijsku krizu, te je klubu prijetio najgori scenarij. Tada su bila otvorena dva stečajna postupka i u klub je tada ušao bivši predsjednik Sarajeva Edis Kusturica. Početkom 2011. godine Sarajevo prodaje svog tadašnjeg kapitena Muhameda Džakmića u Korejski Gangwon FC, te je od transfera zaradilo kako se navodi 140. hiljada eura. Ovaj transfer je dosta pomogao Sarajevu u to vrijeme, i na kraju ove sezone Sarajevo je završilo na drugom mjestu tabele sa 57 bodova, sedam manje od tadašnjeg šampiona Borca iz Banja luke.

Sezona 2011-2012

Početak ove sezone donio je Sarajevu europsku avanturu. Bordo tim je za protivnika u drugom pretkolu Europske lige dobio švedski Orebro kojeg je eliminisalo u drugoj utakmici na punom Koševu sa 2-0. Oba gola zabio je Nermin Haskić, kojem je to bila i ujedno prva utakmica pred Koševskom publikom. Rezultat prve utakmice bio je 0-0.

Nakon prolaska u treće pretkolo Sarajevo je za protivnika dobilo češkog velikana Spartu iz Praga. Favorizirana Sparta bila je prejak protivnik u tom momentu za Sarajevo, te je prvu utakmicu slavila sa 5-0 na svom terenu. Revanš na Koševu pobjedili su sa 2-0, iako je Sarajevo samo sebi krivo za visok poraz u prvom meču, gdje je tim sa Koševa imao dosta dobrih šansi, ali ih nisu iskoristili.

Sarajevo je ipak na sjajan način otovrilo novu sezonu u Premijer ligi BiH. Imali su Bordo momci pet pobjeda uz jedan remi i bili prvi na tabeli, a onda je uslijedio šokantan poraz od Leotara u Trebinju. Nakon toga poraz od Širokog na Koševu dodatno je uzdrmao Koševsku ekipu. Sarajevo je tada sa klupe predvodio češki stručnjak Jirži Plišek, kojeg je početkom 2012. godine naslijedio Dragan Jović. Početkom drugog dijela sezone Sarajevo dobija najveće pojačanje posljednih godina. To je bio Said Husejinović, koji je tada došao kao slobodan igrač, nakon što je napustio ekipu Werdera iz Bremena. To je bio jedan od najboljih poteza rukovodstva Sarajeva te godine, iako viškom kilograma koje je sa sobom nosio Husejinović, on je tada žario i palio terenima Premijer lige. Sarajevo je tu sezonu završilo kao četvrta ekipa lige i plasmanom u Europsku ligu.

Sezona 2012-2013

U sezoni 2012-2013 mnogo pozitivnih stvari se dešavalo za klub. 14. juna 2010. godine usvojen je statut FK Sarajevo, što je predstavljao veliki korak naprijed za bolja vremena kluba. Statut je omogućio ulazak stranih investitora u klub, koji bi finasijski pomogli i doveli klub u red. U statutu se navodi da se ne smije mijenjati ime, boja i grb kluba, kao i dodavanje sponzorskih imena.

Početak te sezone ponovo je donio Sarajevu ljetnu Europsku avanturu, Sarajevo je krenulo od prvog pretkola gdje su za protivnika imali ekipu Hiberniansa sa Malte. Prvi meč Sarajevo slavi na Koševu sa 5-2, dok je revanš završio sa puno golova, bilo je 4-4. Žrijeb u drugom pretkolu spaja Bordo klub sa bugarskom ekipom, Levski iz Sofije. Levski u ovaj dvoboj ulazi kao veliki favorit, no na terenu u Sofiji nije izgledalo baš tako. Sarajevo je bilo bolje, ali je nesretno primilo gol i izgubilo sa 1-0.

Revanša na Koševu se rado i dan danas prisjete navijači Sarajeva. Bila je to nezaboravna noć u glavnom gradu i velika pobjeda Sarajeva, jedna od največih u historiji Bordo kluba. Velike tenzije su vladale pred ovaj meč na Koševu, a Sarajevo je na najbolji mogući način odgovorilo navijačima Levskog na provokacije. Slavio je Bordo tim sa 3-1, tu noć je Sarajevo gorilo, slavilo se do ranih jutarnjih sati, a junak meča bio je upravo Said Husejinović sa dva gola. Drugim golom Said je pokazao klasu i pokazao koliko zaista vrijedi.

Treće pretkolo Sarajevu za protivnika donosi Zetu iz Crne Gore. Činilo se da će Sarajevo lagano izbaciti Zetu i plasirati se u Play-off Europske lige gdje bi ih čekao velikan PSV. Ipak nije se tako završilo, prvi duel na Koševu Sarajevo je slavilo sa svega 2-1, iako su trebali pobjediti sa mnogo više razlike. I nekako kao da je Sarajevo podcjenilo Zetu, to ih je na kraju i koštalo. Revanš u Podgorici Zeta je slavila sa 1-0.

Zeta je imala mnogo sreće tu utakmicu, a navijačima Sarajeva i dan danas gorak okus u ustima ostavlja pomisao na ovaj poraz.

U Premijer ligi BiH, Sarajevo je ponovo sjajno krenulo i dugo držalo prvo mjesto na tabeli. Očekivalo se da Sarajevo napokon osvoji titulu prvaka, ipak loši potezi uprave na kraju te godine, doveli su Sarajevo do velikog pada u rezultatskom smislu, gdje su se morali zadovoljiti drugim mjestom. Klub su te zime napustili najbolji igrači, Said Husejinović, Ivan Sesar, Zoran Belošević.

Sezona 2013-2014

Godine koje dolaze ostaće upisane zlatnim slovima u historiju Sarajeva. Iako je Sarajevo loše otvorilo sezonu 2013-2014, ispadanje od Kukesija u Europskoj ligi ostavilo je posljedice na sve kojima je Bordo boja draga srcu. Sarajevo u Premijer ligi igra toplo hladno, a veliku nadu navijačima Sarajeva bilo je to što je najavljen ulazak malezijskog investitora u klub. Sarajevo nije imalo neku ekipu tu polusezonu, a navijači se najviše sjećaju Nikole Komazeca, koji je svojim majstorijama davao nadu svim pristalicama Bordo kluba.

A onda 24. decembar 2013. godine, dan koji je promjenio klub i najavio bolje sutra za Koševskog diva. Vincet Tan je postao većinski vlasnik Sarajeva, i time je uspješno ostvarena ideja kada je usvojen statut kluba godinu dana ranije. Vincent Tan je dao veliku finansijsku injekciju koja je trebala klubu, Sarajevo se riješilo svih dugova koje su imali i stalo je na zdrave noge. Navijači Bordo kluba su napokon mogli razmišljati o titulama kao i o Europskim uspjesima svog kluba. Sarajevo za trenera dovodi proslavljenog hrvatskog fudbalera, Roberta Jarnija, a pored njega u klub su došli neki jaki igrači koji će se pokazati kao sjajan potez kluba sa Koševa. To su bili Miloš Stojčev, Krste Velkoski koji je danas kapiten Sarajeva i leganda kluba, Matej Delač koji je tada došao na velika vrata iz londonskog Chelsea, zatim Mate Jajalo, Mario Barić i mnogi drugi. Robert Jarni je dobio otkaz nakon nekoliko neuspješnih utakmica, a njega je na užarenoj klupi naslijedio Dženan Uščuplić koji je upisan kao jedan od najuspješniH trenera Sarajeva svih vremena. Sarajevo te sezone osvaja Kup BiH, pobjedom u finalu protiv Čelika sa ukupnih 5-1 u oba susreta. Sarajevo završava na trećem mjestu Premijer lige BiH te sezone sa samo tri boda manje od prvaka Zrinjskog.

Početkom ove godine, otvorena je Akademija Fudbalskog kluba Sarajevo, što je bio jedan od glavnih ciljeva novog ulagača, te je napravljen kamp u Butmiru sa tri terena, na kojem treniraju prvotimci i akadamci Sarajeva, i imaju zaista odlične uslove za treniranje.

Sezona 2014-2015

Ova sezona ostaće zlatnim slovima upisana u historiju FK Sarajevo. Lijepo je počela, a još ljepše završila. Sarajevo nije mnogo mijenjalo igrački roster. Klub je napustio Mato Jajalo, a priliku za igru dobio je  tada mladi Samir Radovac, koji je maestralno odgovorio izazovima koji slijede. U klub se vratio bivši igrač i reprezentativac Džemal Berberović, a došao je još i tada mladi Haris Duljević iz Olimpika.

Europski put Sarajevo počinje u drugom pretkolu protiv norveškog Haugesunda. Prvi meč na Koševu privukao je oko 13. hiljada gledalaca, a Sarajevo je poraženo sa 1-0. Iako je Bordo klub razbio norvežane, uputivši 30 udaraca na gol Haugesunda, dok je norveški tim iz jednog udarca na gol Sarajeva zatresao mrežu Dejana Bandovića, tadašnjeg golmana Sarajeva.
Ipak, revanš je Sarajevo slavilo u Norveškoj sa 3-1, golovima Ševke Okića dva puta, kao i “bombe” Miloša Stojčeva sa 40 metara.


U trećem pretkolu Sarajevo je odmjerilo snage sa favoriziranim Atromitosom iz Atine. Na Koševu se okupilo 17. hiljada ljudi, a Sarajevo je poraženo sa 1-2. Prelijep gol za Sarajevo zabio je Bojan Puzigača.

Revanš u Grčkoj bio je nevjerovatan. Činjenica da Atromitos sezonu prije nije izgubio kući ni jednu utakmicu, i to da su završili treći na tabeli u Grčkom prventsvu, nisu puno značili Sarajevu, koje je tu noć otišlo u Atinu da pobjedi. Hrabro Sarajevo ostavilo je srce na terenu, bili su kao jedan i za to su nagrađeni velikom pobjedom sa 3-1 u srcu Atine. Slavilo se u Sarajevu do ranih jutarnjih sati, a kako i ne bi kada je ova pobjeda donijela Sarajevu plasman u Play-off i korak do grupne faze. Ova pobjeda je navijačima Bordo kluba jedna od najdražih u dugogodišnjoj historiji kluba.

Žrijeb nije mazio Sarajevo u Play-offu. Dobili su najtežeg mogućeg protivnika tada, a to je Borussia Monchengladbach. Bio je to 21. august 2014. godine kada je Sarajevo na Koševu pred 30.000 gledalaca dočekalo slavni njemački tim. Sarajevo je utakmicu odigralo hrabro, i mnogi će reći da je to jedna od najboljih utakmica koje je Sarajevo odigralo posljednjih godina, bez obzira na poraz od 3-2. Strijelci za Sarajevo u toj predivnoj noći bili su, Bojan Puzigača i Haris Duljević.

Sarajevo je otišlo u Gladbach sa nadom da će uspjeti ponoviti rezultat sa prethodnog gostovanja, ali je ipak Borussia bila prevelik zalogaj za ekipu sa Koševa. Izgubilo je Sarajevo sa 7-0.

Ipak tu sezonu Sarajevo osvaja dugo očekivani trofej šampiona. Bilo je veoma neizvjesna borba do kraja, Meho Kodro je vodio Sarajevo jedan period, ali je u drugom dijelu sezonu dao ostavku zbog loših rezultata. Njega je naslijedio ponovo Dženan Uščuplić, koji je uspješno završio svoju drugu misiju na klupi Sarajeva. Sarajevu je možda bila presudna pobjeda u Lukavici sa 3-2, u 25. kolu Premijer lige, kao i slavlje na Koševu nad Zrinjskim sa 1-0, pogotkom Leona Benke u 80. minuti susreta.

Na Koševu je u 28. kolu te sezone odigran veliki gradski derbi između Sarajeva i Željezničara. Ovaj derbi je imao veliku važnost jer su se i jedna i druga ekipa borile za titulu. Igralo se za titulu, ali je završilo bez pogodaka 0-0. Derbi je odigran pred oko 30 hiljada gledalaca.

Zadnje kolo Sarajevo je dočekalo Slobodu u šampionskom rasploženju i prepunim Koševom proslavilo titulu prvaka, koju su navijači čekali još od 2007. godine.

Početkom 2015. godine Sarajevo sklapa jedan od najvećih sponzorskih ugovora u državi, sa Turkish Airlinesom, koji je i dan danas genralni sponzor kluba.

Sezona 2015-2016

To je bila sezona, mnogi će reći za zaborav. Sarajevo je krenulo dobro, igralo je kvalifikacije za Ligu prvaka protiv poljskog Lech Poznana, nažalost poraženo je sa ukupno 3-0. Sarajevo je uspjelo prodati ovo ljeto Gojka Cimirota u Grčki Paok, za rekordnih 1.3 miliona eura. To je i dan danas najveći transfer u Premijer ligi BiH.

U Premijer ligi Sarajevo je dobro startalo, ali ne baš i najbolje nastavilo sezonu. Mnogo turbulencija je bilo tih mjeseci u klubu. Dženan Uščuplić je nakon nekoliko loših utakmica otišao sa klupe Sarajeva, a naslijedio ga je najgori trener u historiji Sarajeva, Miodrag Ješić. To je bio najgori potez kluba posljednih godina. Sve ono što je Sarajevo gradilo dugo vremena, Ješić je uspio da sruši i vrati Sarajevo onaj period prije dolaska Tana. Nakon sramotnih rezultata, Ješić sredinom marta 2016. godine napušta klupu Sarajeva, a na nju sjeda Almir Hurtić. Sarajevo ovu sezonu završava na četvroj poziciji tabele i nije izašlo na Europsku scenu te godine.

Sezona 2016-2017

Sarajevo pravi remont ekipe ove sezone, i sve kreće ispočetka. Klub sklapa ugovor sa najjačim proizvođačem opreme na svijetu, popularnim Nikeom. U klub se vratio miljenik navijača Said Husejinović, a pored njega došli su još Mersudin Ahmetović, Elvis Sarić i mnogi drugi.

Nakon nešto lošijeg starta, Almir Hurtić napušta funkciju šefa stručnog štaba i na klupu Sarajeva ponovo dolazi Mehmed Janjoš, koji je sa dosta uspjeha vodio Sarajevo u nekoliko sezona. Janjoš vraća Sarajevo tamo gdje mu je mjesto, u vrh Premijer lige i borbu na oba fronta. Može se reći da je Sarajevo najveći gubitnik ove sezone, i igrali su najljepši fudbal. U posljednih nekoliko utakmica ispustili su titulu koja je otisla Zrinjskom u Mostar, dok su 17. maja 2017. godine izgubili u finalu Kupa od Širokog Brijega na penale.

Otišao je Bordo tim tada u Široki hrabro po pobjedu, iako su prvi meč izgubili na domaćem terenu sa 1-0, odigrali su sjajno na Pecari, ali zaista nisu imali sreće. Promašaj Nermina Crnkića u prvom poluvremenu ostavlja gorčinu navijačima Sarajeva i dan danas, ali ipak Sarajevo dolazi do prednosti u drugom dijelu kada je sa bijele tačke pogodio Amer Bekić. Konačan rezultat bio je 1-1 pa se pristupilo izvođenju penala, gdje je Sarajevo ispalo. Tužan dan za Sarajevo, ali sljedeća utakmica je ipak dala malo radosti za sve one kojima je bordo boja blizu srca. Pobjeda na derbiju tri dana kasnije zamjenila je tugu na licima navijača. Strijelac je bio ponovo Amer Bekić sa penala za pobjedu od 1-0.

Sezona 2017-2018

Početak ove sezone bio je možda i najlošiji posljednih godina. Sarajevo neočekivano ispada iz Europske lige na prvoj prepreci od armenske Zarie Balti. Premijer ligu također loše otvaraju, porazom od Zrinjskog na Koševu sa 2-1. Strijelac za Sarajevo je bio Krste Velkoski, povratnik u redove bordo kluba. U nastavku Janjoš napušta klupu Sarajeva, a preuzima je ko drugi nego Husref Musemić. Sarajevo je krenulo bolje da igra i gradilo je ekipu za ono što će ih čekati u narednoj sezoni. Te sezone završavaju na trećem mjestu sa 56 osvojenih bodova i bez nekih većih uspjeha.

Sezona 2018-2019

Ovo je bila najbolja sezona u historiji kluba. Iako nije baš najbolje počela, završila se duplom krunom. Utakmica u Bergamu svim navijačima Sarajeva će ostati urezana, Sarajevo je odigralo 2-2 u gostima sa Atalantom, ali revanš na Koševu bio je za zaborav.

Nakon poraza od Atalante na Koševu, niko nije očekivao da će Sarajevo protutnjati ligom. Ključna je bila pobjeda u Tuzli, nekoliko dana nakon Atalante, kada je bordo klub slavio golom Velkoskog sa 1-0. Zatim jedan loš rezultat protiv Goška na Koševu (1-1), a onda sjajna partija na Grbavici protiv Željezničara, bilo je 2-2. Nakon te utakmice Sarajevo kreće da reda pobjede, te je zabetoniralo prvo mjesto do kraja sezone. U drugom dijelu sezone ostvarene su velike pobjede u gostima, prvo protiv Širokog Brijega gdje je bilo 0-3, zatim na Grbavici protiv najvećeg rivala, također 0-3.

U posljenjoj utakmci na Koševu prošle sezone Sarajevo je proslavilo titulu protiv Zvijezde 09. Bilo je 4-0 za ekipu sa Koševa, a nakon utakmice uslijedilo je veliko slavlje na ulicama Sarajeva.

Sarajevo je osvojilo i Kup BiH prošle sezone, pobjedili su u finalu Široki sa 3-0 na Koševu, što je bilo dovoljno i pored poraza na Pecari od 1-0, za trofej Kupa BiH. Zaista sjajna sezona za Sarajevo. Husref Musemić je upisan zlatnim slovima u FK Sarajevo. Prvi trener koji je klubu donio duplu krunu, kao i trener sa najviše osvojenih trofeja sa Sarajevom.

Sezona 2019-2020

Također mnogo turbulenta sezona, koja je na kraju krunisana prvi put odbranom titule prvaka. Počelo je Sarajevo utakmicom protiv slavnog Celtica na Koševu, gdje je poraženo sa 3-1, ali veliku radost je donio navijačima Sarajeva Mirko Oremuš, pogotkom za vodstvo u 30. minuti. Revanš je slavio domaći Celtic sa 2-1, a pogodak za Sarajevo postigao je Benjamin Tatar.

Sarajevo je nastavilo svoj put u trećem pretkolu Europske lige kao sretan par UEFA-e. Za protivnika je dobilo Bate Borisov, kojeg je bordo klub realno gledajući, trebao izbacit, ali nisu imali sreće. Sarajevo je prvu utakmicu igralo u Zenici, zbog toga jer stadion Asim Ferhatović Hase, ne ispunjava uslove za odigravanje trećeg pretkola Europskih kupova. Poraženo je Sarajevo u Zenici sa 2-1, pogodak je postigao Haris Handžić. Revanš u Bjelorusiji završio je 0-0.

Sarajevo je imalo mnogo povreda u prvom dijelu sezone, te su većinu utakmica igrali bez najvažnijih fudbalera. To je bio jedan od razloga poraza od Željezničara dva puta, ali i dosta nekih drugih problema. Ipak Sarajevo je osvajalo bodove, i ponovo prvi dio sezone završilo na prvom mjestu sa 36 bodova. Kolo prije kraja prvog dijela sezone, Husref Musemić je dobio otkaz, što je izazvalo mnogo oštrih reakcija na upravu kluba. Na njegovo mjesto je došao Vinko Marinović.

Na polusezoni Sarajevo se mnogo pojačalo. Doveli su najveće ime posljednjih godina, to je Tino Sven Sušić. Pored njega u klub su došli Zinedin Mustedanagić, Hrvoje Miličević i Ivan Jukić.

Sarajevo drugi dio prvenstva otvara sjajno, visokom pobjedom nad Tuzla Cityem sa 6-2. Zatim su gostovali Borcu u Banja Luci, gdje su pogotcima Tatara pobjedili sa 2-0. Posljednji meč su odigraali protiv Mladosti na Koševu, završilo je 2-1 za Sarajevo.

Nakon samo tri kola proljetnog dijela sezone, desila se pandemija izazvana korona virusom. Fudbal je u svijetu stao, pa tako i kod nas. Nakon više od dva mjeseca odlučeno je da se prekine sezona, te da se titula dodijeli Sarajevu. Sarajevo je ovu titulu zaslužilo, prema svim argumentima, iako mnogo ospravana, titula je titula, i ovo je bila sedma šampionska titula koja ide u vitrine Koševskog diva.

Tako je Krste Velkoski ušao još više u historiju kluba, kojem je ovo peti trofej sa Sarajevom. Jedan više ima samo Faruk Ihtijarević, dok je Velkoski osvojio najviše titula Premijer lige, čak tri.

U posljednih deset godina, Sarajevom je prošlo sve i svašta. Klub je svašta doživio i preživio i ono najvažnije, ide ka tome da postane fudbalski gigant, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji. Navijači su napokon došli na svoje, i nadaju se da će napokon napraviti neki Europski iskorak. Naravno mnogo se stvari treba posložiti, ali Sarajevo to može. Ostaje nam da vidimo da li će se riješiti pitanje stadiona, i da li će Sarajevo svoje Europske utakmice igrati na Koševu, ili će morati kao i prošle godine da igra na tuđim stadionima.

Bilo kako bilo ono što je najvažnije za zaljubljenike u bordo boju, Bordo div se napokon probudio i ispisuje je najslavnije stranice svoje historije!

FK Sarajevo Zahvaljujemo se navijačima zajedno ćemo nastaviti osvajati trofeje
FK Sarajevo Zahvaljujemo se navijačima zajedno ćemo nastaviti osvajati trofeje