Britanci u protestima protiv rasizma: Nema pravde, nema mira

Hiljade ljudi izašlo je danas na ulice u Velikoj Britaniji kako bi protestovali protiv rasizma, a nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda usljed policijskog nasilja u SAD-u.

Protesti su održani u brojnim britanskim gradovima, uključujući London, Manchester, Cardiff, Leicester i Sheffield, javlja BBC.

Demonstranti okupljeni u Londonu kleknuli su i minutom šutnje odali počast Floydu, nakon čega su počeli skandirati “nema pravde, nema mira” te “životi crnaca su bitni”.

Protesti su održani uprkos tome što su vladini zvaničnici savjetovali da se izbjegnu masovna okupljanja zbog koronavirusa.

Državna sekretarka Priti Patel pozivala je na poštivanje socijalne distance “radi sigurnosti svih”, dok je komesarka londonske Metropolitan policije Cressida Dick rekla da su protesti nezakoniti.

Ipak, većina demonstranata okupljenih na londonskom Trgu Parlamenta nosili su zaštitne maske, a mnogi i rukavice.

Neki su držali i transparente koji upućuju na virus, uključujući onaj na kojem piše: “Postoji virus veći od koronavirusa i zove se rasizam”.

Protesti u SAD-u započeli su nakon što se pojavio snimak brutalnog hapšenja 46-godišnjeg Floyda u Minneapolisu.

Floyd je preminuo vezan lisicama nakon što mu je bijeli poilicajac klečao na vratu gotovo devet minuta. Na snimcima koji su uznemirili cijeli svijet Floyd je govorio da ne može disati i molio policajca da ga prestane gušiti.

Policajac je optužen za ubistvo, dok su trojica kolega koji su bili s njim optuženi za pomaganje i podržavanje ubistva.