Centar ”Izvor”: Želimo biti dio ponovne izgradnje tradicionalne sarajevske kulture

U neumornom traganju za novim, pozitivnim pričama iz Sarajeva, u našu seharu stiže i priča iz Fondacije Izvor. 

”Izvor” je neprofitna nevladina fondacija koja građanima Sarajeva pruža edukacijske i kulturne mogućnosti. Obzirom da cijene sve što je Sarajevo ikada davalo umjetnosti i edukaciji, svojim radom ističu da nastavljaju graditi dugogodišnju tradiciju.

DSC01695

Nešto više o fondaciji i samom radu iste nam je rekla Petula Myers, koordinatorica projekata u Izvoru.

”Fondacija Izvor je neprofitna nevladina organizacija, osnovana u junu 2010 god. Naša svrha je pružanje edukacijskih i kulturnih mogućnosti građanima Sarajeva. Mi u Izvoru cijenimo sve što je Sarajevo ikada davalo umjetnosti i edukaciji, te stoga želimo biti dio ponovne izgradnje te tradicije.”

Njihov rad je većinom posvećen mladim ljudima u Sarajevu, ali mnoge radionice koje imaju su i za odrasle, jer kako kažu njihova vrata su otvorena svima.

”U Izvoru imamo mnoge aktivnosti, te su većinom fokusirane na mlađu populaciju. Dakle srednjoškolci, studenti, pa i djeca.. Mada, kroz razne događaje i edukacije imali smo posjetitelje i klijente svih doba i uzrasta ”, kazala je Petula

Program rada samog Izvora se sastoji od mnogih faktora, ali je Petula izdvojila one najinteresantnije.

”Naš program se sastoji od časova engleskog jezika konverzacijskog tipa koji je namijenjen za odrasle. Zatim Kids Corner koji smo posvetili najmlađima, dakle djeci od 6-10 godina gdje djeca imaju priliku pohađati interaktivni, kreativni kurs engleskog jezika. Također imamo i časove kuhanja za odrasle i djecu, kroz koje ljudi imaju priliku naučiti kuhati hranu iz različitih država širom svijeta. ”

DSC01668

Pored ovih aktivnosti, Izvor ogranizuje izložbe lokalnih umjetnika, razne edukacije, seminare i kreativne radionice za djecu i odrasle.

”Jednom godišnje organizujemo zabavu za Dan zahvalnosti, koja je zapravo naša mogućnost da podijelimo najbolje dijelove američke kulture sa sarajevskim društvom”, objasnila je Petula.

Petula je također istakla i ”Film festival” , četverodnevni program za sarajevske gimnazijalce, pomoću kojeg mogu upijati znanje od profesionalaca koji imaju više od 30 godina radnog iskustva vezanog za film.

Bitno je napomenuti da ”Izvor” nudi profesionalne edukatore koji dolaze većinom iz Amerike ali i iz Bosne i Hercegovine. Dakle, osim znanja, ”Izvor” nudi i nezaboravno druženje, te upoznavanje novih kultura s kojima se do sada možda niste susreli.

Radili su čak i za vrijeme pandemije koronavirusa i to na ovaj način:

”Za vrijeme pandemije smo bili ograničeni na online aktivnosti i to uglavnom za djecu. Na kuhanje koje smo snimali i prikazivali na našoj FB stranici, zatim smo pokušali da animiramo djecu, a i roditelje, sa raznim predstavama iz pozorišta, koje su se mogle pogledati također online, te razne kreativne radionice i lagane fiskulturne vježbe.”

Za primarni cilj djelovanja u BiH, Petula je navela želju pružanja mogućnosti svim građanima Sarajeva za obogaćivanjem svojih života kroz umjetnost i edukaciju u toplom i ugodnom okruženju.

”Naš cilj je da se svaki klijent kada bude izlazio osjeća bolje nego što se osjećao prije ulaska u Izvor Centar” , rekla je koordinatorica.

”Centar Izvor” uskoro slavi desetogodišnjicu samog centra ali i ”Film festival” projekta, te su ponosni na sve dosadašnje uspjehe. Kako kažu, otvoreni su za sve nove članove ali i suradnje sa organizacijama, udruženjima sa sličnim vizijama u cilju poboljšanja profesionalnog i porodičnog života.

Više informacija o fondaciji možete naći na njihovoj internet i Facebook stranici.