Članovi Vlade KS i predstavnici građana održali sastanak: Sistemski riješiti održavanje Spomen-parka Vraca

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar kulture i sporta Kenan Alikadić i Mirza Čubro iz Građanske inicijative za obnovu Spomen-parka Vraca održali su danas sastanak na temu rekonstrukcije i rješavanja sistemskog trajnog održavanja Spomen-parka Vraca, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Posljednje ozbiljnije čišćenje desilo se u aprilu prošle godine, no od tada je ovaj prostor poprilično zapušten. Ipak, ministrica Glamoč navodi da je u toku realizacija prve faze uređenja Spomen-parka Vraca za koju je izdvojeno 55.000 KM, te da su ekipe komunalnih preduzeća na terenu. Ministarstvo je pripremilo projekt kompletnog uređenja parka, potpisan je ugovor sa preduzećem “Park”, a jednim dijelom učestvuju Grad Sarajevo i Opština Novo Sarajevo, saopćeno je iz press službe KS.

Foto: Press služba KS
Foto: Press služba KS

“U ovoj fazi će se sanirati pločnici, ukloniti samoniklo rastinje i posaditi novo ukrasno grmlje. U drugoj fazi, koju smo predvidjeli za sljedeću godinu, planiramo realizirati projekat javne rasvjete. Uz adekvatno održavanje, kao i uz ciljano i kontinuirano ulaganje pod stručnim nadzorom, ova destinacija može biti mjesto za širok spektar rekreativnih, kulturnih i drugih aktivnosti građana Sarajeva, ali i turista”, rekla je ministrica Glamoč.

Osim toga, biće izvršena obnova zelenih ostrva i zelenih površina, obrezivanje i uklanjanje osušenih grana na stablima, čišćenje odvodnih kanala od biljnog otpada, sadnja ukrasnog bilja itd.

Predstavnik Građanske inicijative Čubro ukazao je da osim nas i naše djece, Spomen-park Vraca posjećuje i veliki broj turista, te da bi se iz Sarajeva slala drugačija slika kada bi se taj prostor redovno održavao.

Premijer Nenadić je istakao da će rješavanje trajne brige Spomen-parka Vraca biti potrebno izvršiti u nekoliko faza.

“Moramo ustanoviti koja će institucija na sebe preuzeti obavezu ne samo redovnog čišćenja i održavanja parka, već i određivanje pravca u kojem će se taj prostor profilirati i biti reprezentativan, u smislu turističke ponude i novih sadržaja. Imali smo vrlo konstruktivan sastanak, a u narednom periodu očekujemo velike aktivnosti kada je u pitanju obnova i vraćanje sjaja Spomen-parku Vraca, prije svega kroz njegovo sistemsko pozicioniranje i brigu o čemu ćemo nastaviti razgovarati sa Komisijom za zaštitu nacionalnih spomenika i drugih nadležnih institucija”, rekao je premijer Nenadić.