Čović i Izetbegović potpisali sporazum o održavanju izbora u Mostaru nakon 10 godina

Dogovor koji su Mostarci čekali deset godina postignut je. Nakon više sastanaka i približavanja udaljenih pozicija lideri HDZ-a i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, stavili su potpis na politički sporazum o održavanju izbora u najvećem hercegovačkom gradu.

Izetbegović i Čović dogovorili su implementaciju presude Ustavnog suda, zbog kojeg se lokalni izbori u Mostaru nisu održali od 2008. godine, kao i izmjene statuta Grada Mostara, koje bi se trebale usvojiti na prvoj konstituirajućoj sjednici nakon izbora novog Gradskog vijeća.

Također, Čović i Izetbegović potpisom dokumenta obavezali su se da će sporne stvari iz Izbornog zakona dogovoriti do kraja 2021. godine, kako bi spremni ušli u izbornu 2022. godinu.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matthew Field i prvi čovjek Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlukom broj 9/09 od 26. novembra 2010. godine djelomično usvojio zahtjev Kluba poslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti odredba član 19.4. Izbornog zakona i člana 17. Statuta Grada Mostara koje tretiraju način izbora Graskog vijeća.

Rok za izvršenje odluke, odnosno promjene spornih članova, istekao je 26. decembra 2011. godine.