Demonstranti po Americi ruše kipove Kristofora Kolumba

Kip Kristofora Kolumba ostao je bez glave u Bostonu, drugi je oštećen u Miamiju, treći bačen u jezero u Virginiji, a još je jedan srušen u Saint Paulu u Minnesoti nakon velikih nereda koji su izbili kao odgovor na sve jači sistemski rasizam.

Talijanski istraživač već je godinama predmet spora u SAD-u. Moreplovca iz Genove koji je u historiji ostao zapisan kao čovjek koji je otkrio Ameriku često se smatra jednim od simbola genocida nad američkim Indijancima i starosjediocima općenito.

Deseci američkih gradova zamijenili su proslave Kolumbovog dana u oktobru – koji je postao praznik 1937. – danom sjećanja na “starosjedilačke narode”. Ali to nisu učinili ni Boston ni New York koji imaju snažnu talijansku zajednicu kojoj je ovaj dan posvećen.

Otvorena istraga, niko nije uhapšen

U Bostonu je otvorena istraga zbog dekapitiranja spomenika, ali dosad niko nije uhapšen, rekao je u srijedu glasnogovornik lokalne policije.

Gradonačelnik Bostona rekao je da će kip biti uklonjen i da će se pričekati konačna odluka o njegovoj sudbini.

“Mislim da je dobro kapitalizirati stvari” na valu prosjeda protiv rasizma koji trenutno potresaju SAD, rekla je za AFP jedna stanovnica Bostona ispred oštećenog spomenika Kolumbu.

“Dekapitacija spomenika je vrlo simbolična”

“Kao i crnci u ovoj zemlji, starosjedioci su bili maltretirani. Ovaj pokret je moćan, a dekapitacija spomenika je vrlo simbolična”, rekla je.

U Miamiju na Floridi kip koji se nalazi u parku oštećen je crvenom bojom, a na njemu je napisano “Black Lives Matter” (Crni životi su važni).

Još jedan kip tog istraživača srušen je u utorak navečer u Richmondu, u Virginiji, i pomoću užeta dovučen do jezera i bačen u njega.

Pokret koji napada simbole američke robovlasničke i rasističke prošlosti pogodio je i druge zemlje, pogotovo Veliku Britaniju i Belgiju, gdje su se posljednjih dana na meti našli kipovi koji predstavljaju figure iz kolonijalnog doba.

U četvrtak je srušen i Kolumbov kip u Saint Paulu, u Minnesoti.