Dr. Kravić: Nakon ublažavanja mjera vidno je da se povećao broj zaraženih

Direktor Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš” Sarajevo Zlatko Kravić govorio je danas o slučajevima zaraze koronavirusom u toj bolnici.

“Sve je počelo najvjerovatnije sa majkom jednog djeteta koje je bilo hospitalizirano na našoj klinici od 29. maja do 4. juna. Dijete je primljeno sa temperaturom i gastrointensinalnim problemima. Radili smo testiranje na korona virus i dijete je bilo negativno, kao i za 48 sati nakon toga. Majka se dobro osjećala, nije imala simptoma. Četvrtog juna smo otpustili i majku i dijete da bi se majka 8. razboljela. Testirana je i bila je pozitivna. To je bio znak da testiramo sve sestre i doktore na našem odjeljenju “, kazao je dr. Kravić.

Potcrtao je i da su svi pacijenti testirani i da su svi negativni.Govorio je i o mjerama koje su bile uvedene te rekao kako je jako teško da jedno društvo funkcioniše po takvim mjerama. Naveo je da se treba vratiti mjera socijalne distance, sastajanje ljudi, skupovi.

“Na samom ulazu u bolnicu i dalje preduzimamo sve mjere – nose se maske, rukavice, svim pacijentima su dostupna dezinfekciona sredstva, i svi koji dolaze prođu kontrolu termalne kamere, ali smatram da je povlačenjem mjera restrikcije došlo do opuštanja i da ljudi sve manje nose masku, socijalni kontakti se ostvaruju i po kafanama i tržnim centrima i prodavnicama. Ovo je još jedna opomena i da je vrijeme da se vratimo nekim mjerama i taj broj zaraženih je svaki dan sve veći u FBiH što traži jedan određeni oprez. Sve zavisi od stanovništva koje poštuje ili ne poštuje te mjere. Gdje god se poštovalo, tu nema velike zaraze”, naglasio je dr. Kravić.

Kazao je i da COVID-19 ambulanta ove bolnice nikad nije zatvorena, da je i dalje u funkciji za sve pacijente koji su febrilni, ali da su zatvorili izolatorij, za kojeg je kazao da se u roku od 24 sata može aktivirati.

Govorio je i o respiratorima te naglasio da nikad nije dovoljan broj respiratora, ali da ne treba pretjerivati u nabavci. Prim. dr. Kravić smatra da će simptomatologija koronavirusa ostati ista, ali da testovi uvijek mogu biti lažno pozitivni i lažno negativni.