Državljani Srbije i dalje ne mogu ući u Crnu Goru

Na ažurirani spisak Instituta za javno zdravlje Crne Gore, kada su u pitanju zemlje regiona, još uvijek nisu uvrštene Srbija i Sjeverna Makedonija.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je prije nešto više od sat vremena na svojoj web stranici objavio ažurirani spisak zemalja čijim državljanima je dozvoljen ulazak u Crnu Goru. Kada su u pitanju zemlje regiona, na spisak još uvijek nisu uvrštene Srbija i Sjeverne Makedonija. Kako su iz Instituta naveli, ove sedmice, tokom koje neće dolaziti do proširenja spiska, uklonjene su sljedeće države: Izrael, Irak, Haiti, Egipat i Surinam.

Prilikom ažuriranja liste posebna pažnja je bila posvjećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Republikom Srbijom. U vidu smo takođe imali dobrosusjedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije. Međutim, na odluku da se Srbija još uvijek ne uvrsti na listu zemalja uticala je prije svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Republike Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja oboljelih poslednjih dana a samim tim i izvjesno pogoršanje epidemiološke situacije. U svemu ovome, poseban problem predstavljao je potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji je imao za cilj razmjenu epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica. To je bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mjera i ispunjavanje interesa obje strane”, također su naveli iz Instituta.

U svom saopćenju su dodali kako su sigurni da je svima jasna njihova uloga, a to je zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore te da otvaranje granica sa Republikom Srbijom u ovom trenutku nije moguće, bez obzira na svo razumljivo nestrpljenje koje postoji u vezi sa tim.

Primjena ažurirane liste počinje od ponodjeljka (15. juni) u ponoć.