Faktori koji utiču na zdravlje i ljepotu kože

Koža je najveći organ, a na njeno zdravlje utiču i unutrašnji i vanjski faktori.

Na vanjske faktore, kao što je nečist zrak, ne možemo utjecati, ali možemo utjecati na zdrav izgled kože, piše 24 sata. Promjene u prehrani, higijena spavanja, stres, sve to utiče na izgled kože.

Gubitak kolagena
Zdrava koža mladenačkog izgleda blistavost duguje viskom udjelu kolagena, elastina i vode. Kako starimo, stari i koža, a tijelo prestaje proizvodi ove sastojke. To sve dovodi do toga da se elastični srednji sloj kože stanjuje, a ten postaje tamniji pa lice djeluje umorno i iscrpljeno.

Rješenje:
Tijelu u ovom slučaju treba omogućiti dovoljne količine vitamina C koji će potaknuti proces sinteze kolagena i hijaluronske kiseline, pa se zato preporučuje jesti više paprike, kelja, brokule i jagoda. Kako bi se potaknula proizvodnja kolagena, na jelovniku bi se trebale naći piletina, riba i školjke, bjelance, bobičasto voće, te tamno zeleno lisnato povrće.

Voće
Voće

Nečist zrak
Čestice koje zagađuju zrak, zatvaraju pore i smanjuju dotok kisika u ćelije kože, te je njihov utjecaj podjednako štetan poput sunčevih zraka. Zagađeni zrak ubrzava starenje kože potičući brži nastanak bora.

Rješenje:
Vrlo je važno svaki dan, dobro očistiti lice, posebno uvečer prije spavanja. U protivnom ćete omogućiti da nečiste čestice dublje uđu u kožu. Istraživanja su pokazala da upotreba nježnih spužvica najučinkovitije uklanja sve nečistoće s kože. Jako je važno i nanošenje preparata za zaštitu od sunca, UV zrake pojačavaju djelovanje zagađivača iz zraka.

Premalo antioksidansa u prehrani
Stres utiče na zdravlje cijelog organizma. Dok ćelije tijela prirodno proizvode slobodne radikale, rade i na proizvodnji antioksidansa koji neutraliziraju njihov negativan učinak.
Ako tijelo ne dobiva dovoljne količine antioksidansa, riskirate razvoj hroničnih upala, uslijed čega se ubrzava nastanak bora, širenje pora te natečenost i podbuhlost.

Rješenje:
Pronađite kvalitetan dodatak prehrani koji će pomoći neutralizirati oksidativni stres poput astaksantina. Istraživanja su potvrdila da je sjajan antioksidans koji utječe na obnavljanje ćelija kože, te stvaranje elastina i kolagena. Također, pokazalo se da igra ključnu ulogu u zaštiti kože od oštećenja izazvanih izravnim izlaganjem UV zrakama.

Dehidracija
Voda reguliše tjelesnu temperaturu, doprema kisik, te pomaže prirodne procese detoksikacije u tijelu. Premali unos vode može dovesti do mnogih poremećaja u organizmu, pa tako i kožnih problema. Dovljan unos vode igra ključnu ulogu u zdravlju kože, koja ako raspolaže dovoljnim zalihama doslovno blista.
Posljedice dehidracicje su da koža postaje gruba na dodir, guli se, na njoj se javljaju osipi i crvenilo, a bore se produbljuju i postaju vidljivije. Prve bore izazvane dehidracijom pojavit će se u području oko očiju, usana i na čelu. Ponekad ni voda nije dovoljna pa tu u pomoć stižu neki proizvodi koji će koži pomoći da održi vitalnost.

Rješenje:
Ne dopustite si da budete žedni, čim osjetite da ste žedni, zapravo ste već dehidrirali. Koliko vode treba piti na dan? Nacionalne akademije znanosti, inženjerstva i medicine u SAD-u, nalažu unos od tri i pol litra vode za muškarce i 2 i pol litre vode za žene na dan.
Studijama su dokazali da dovoljan unos vode ojačava elastični srednji sloj kože čije su glavne sastavnice kolagen i elastin. Ova vezivna tkiva koži daju fleksibilnost te su važni dijelovi zdrave kože.

Voda
Voda

Previše mrtvih stanica kože
Vanjski sloj kože uglavnom čine mrtve stanice. To je dobro jer one štite slojeve ispod površine, ali ako ih je previše to nije dobro. Budući da koža stalno odbacuje odumrle stanice, višak može izazvati razne probleme kao što su začepljenje pora, nastanak akni, te beživotan izgled kože, pa i potaknuti nastanak bora. Zato je važno redovito, pravilno čišćenje.

Rješenje:
Redovito čišćenje pilingom oslobodit će pore i ukloniti višak odumrlih stanica te spriječiti nagomilavanje prašine i toksičnih čestica iz zraka. Tako će se onemogućiti razvoj bakterija. Nježan piling jednom do najviše dva puta na tjedan omogućit će koži da diše te joj vratiti sjaj.

Premalo sna
Koža su potrebne kvalitetne doze sna, jer će u suprotnom postati suha, ten će biti neujednačen, te će se na licu vidjeti svi znakovi umora. Dok spavate, tijelo odbacuje mrtve stanice stvarajući prostora za nove, a ako ne spavate dovoljno ometate ovaj prirodni proces.

Rješenje:
Iako se navike spavanja razlikuju od čovjeka do čovjeka, odraslim ljudima je potrebno najmanje sedam sati sna. Poradite na higijeni spavanja – spavaća soba neka bude mirno mjesto u kojem ćete odmarati, ne pretopla ni prehladna. Svakako pokušajte ići na spavanje svaki dan u približno isto vrijeme.

Kvalitetan san
Kvalitetan san