For once, Don’t Do It: U znak podrške protestima Nike prvi put promijenio poznati slogan

U znak protesta zbog smrti troje Afroamerikanaca koji su tokom ove godine stradali zbog boje svoje kože u Sjedinjenim Američkim Državama, sportski brend Nike je prvi put u istoriji promijenio svoj slogan “Just Do It” u “For once, Don’t Do It”.

U Sjedinjenim Američkim Državama već danima traju protesti zbog ubistva Afromarikanca Georgea Floyda, ali i drugih slučajeva nepravde prema Afroamerikancima posebno od strane policije.

Kako se ističe, kampanja podrške protiv rasizma privukla je veliku pažnju javnosti, osuđujući postupke i zakone koje su doveli do smrti troje građana, prenosi Buka.

U kratkom i efektnom klipu na društvenim mrežama, Nike nedvosmisleno osuđuje rasističke ispade policije.

“Zahvaljujući novoj kampanji, brend Nike zvaničnim hashtagom #UntilWeAllWin još jednom je pokazao da je dio borbe protiv rasizma, nasilja i agresije, te da svi ljudi moraju biti jednaki jer je to jedini put ka boljitku”, ističe se u saopštenju.

Novi slogan naišao je i na negativne komentare, pa su tako korisnici društvenih mreža optužili kompaniju Nike za iskorištavanje marginaliziranih grupa kako bi povećali profit. Osim toga, spomenuto je kako ova velika korporacija iskorištava radnike, pa i djecu, kojima nije obezbijeđena adekvatna plata i ostale beneficije.

Ovo nije prvi put da Nike koristi svoje promotivne kampanje kako bi skrenuli pažnju na društvene probleme  u Sjedinjenim Američkim Državama. Na 30. godišnicu slavnog slogana “Just Do It” Nike je objavio posebnu kampanju u saradnji sa američkim sportistom Colinom Kaepernickom koji je klečeći za vrijeme puštanja nacionalne himne protestovao nepravičnom odnosu pocijskih službenika prema Afromerikancima.