Fotogalerija/ Bukovik, oaza mira nadomak Sarajeva

Iako je na osnovu ekonomskog stanja Bosna i Hercegovina jedna od najsiromašnijih država u Europi, kada govorimo o prirodnim bogatstvima, situacija je u potpunosti drugačija.

Poznato je da BiH obiluje prirodnim dobrima i ljepotama o kojima nerijetko pišu čak i ugledni svjetski mediji, a jedan dio toga svakako je i Bukovik.

Smješten na 1534m nadmorske visine, Bukovik je najviši vrh planine Ozren, koja se nalazi sjeveroistočno od Sarajeva. Prema mišljenju mnogih, pohod na Bukovik predstavlja jednu od tehnički laganijih tura, koju bez problema mogu savladati čak i “početnici”, naročito ukoliko se odlučite ići preko Nahoreva.

Obzirom da je planina premrežena planinarskim stazama, sve vrijeme se krećete utabanim putem, koji je pogodan i za planinarenje i za biciklizam, a u planu je asfaltiranje njegovog većeg dijela na kojem se već počelo raditi.

Treba imati na umu da je ipak riječ o planinskom predjelu, stoga je neminovno da ćete se umoriti, ali još jedna dobra vijest je da duž cijele staze postoje planinarski domovi i drugi ugostiteljski objekti u kojima možete predahnuti uz šolju čaja ili kafe. Pored toga, obzirom da je Bukovik između ostalog poznat i po mnogobrojnim izvorištima pitke vode, ne mogu se ne spomenuti i česme na koje ćete, također, nailaziti tokom cijelog puta.

Nakon lagane šetnje kroz šumu, za prelaženje koje Vam je potrebno najviše sat vremena, doći ćete do vodopada Skakavac, jednog od najznačajnijih bh. prirodnih spomenika i turističkih atrakcija – područje koje nejvjerovatnim prizorima nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vodopad Skakavac nastaje od istoimenog potoka koji izvire upravo na Bukoviku i visok je skoro 100 m, što ga čini najvišim vodopadom u BiH. Na svega 2 do 3 km od te tačke nalazi se Bukovik.

Druga popularna tura je Čavljak – Crepoljsko – Bukovik, koja je također pogodna za skoro sve uzraste, ali, obzirom da je duga 16km, zahtijeva kondiocionu spremnost. Prema Crepoljskom polju, koje je samo 10m niže od Bukovika, vodi makadamski put u poprilično dobrom stanju, zbog čega se do ove tačke može doći i automobilom. Dolaskom na Crepoljsko završava zahtjevni dio ture te je ostatak puta do Bukovika dosta lakše podnijeti, a na istom ćete naići i na nekropolu stećaka “Luka”, koja je nacionalni spomenik BiH sa 79 stećaka bogumila.

Skoro pa netaknuta priroda – pašnjaci, proplanci i brežuljci prekriveni travom, kao i mješovita crnogorična šuma, čine Bukovik pravim vizuelnim rajom. Pored toga, bogat je rijetkim vrstama ptica i lovnom divljači, a u podnu se nalazi još jedan planinarski dom u kojem možete jesti, piti i odmoriti se. Zanimljivo je i da, kada je dan savršeno vedar, s ovog mjesta možete uočiti čak i vrh Durmitora koji se nalazi u Crnoj Gori.

Bukovik predstavlja idealno mjesto ne samo za one koji uživaju u biciklizmu ili planinarenju, nego i podjednako dobro i učinkovito rješenje za one koji su željni bijega od užurbanog gradskog života, jer nudi potrebni odmor i svakako se može smatrati oazom mira.