Hercegovačko-neretvanski kanton uveo nove preventivne mjere

S ciljem daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je sastanak.

Od jedinica lokalne samouprave se traži da pojačaju inspekcijski nadzor, a u ustanovama socijalne skrbi sa smještajem korisnika se obustavljaju posjete i izlasci, piše Oslobođenje.

“Svi zaposleni u ustanovama socijalne skrbi sa smještajem korisnika i u dječjim vrtićima testirat će se svakih 21 dan do daljnjeg. Testiranje se vrši sukladno propisanoj proceduri nadležne zdravstvene ustanove. Za provedbu ove mjere odgovorne su ustanove socijalne skrbi, dječji vrtići i nadležne zdravstvene ustanove”, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade HNK-a.

Zdravstvenim ustanovama se nalaže aktiviranje kriznih planova pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i uspostava trijažnih punktova, te su o istom obvezni dostaviti izvještaj Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona, najkasnije do 30. juna ove godine.

Krizni stožer apeluje na građane da budu oprezni i da se pridržavaju propisanih mjera zaštite.