Ismet Gavrankapetanović od sutra na čelu Opće bolnice

Pilot projekat uvođenja Inkluzivnih standarda (ISOSI) za osobe s invaliditetom u Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ je trajao dvije godine a realiziran je u saradnji s Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ).

U proteklom periodu urađeni su mnogi građevinski i drugi radovi te je završena i edukacija osoblja. Kruna tog rada je današnje uručivanje akreditacije za rad po ISOSI standardima sa osobama s invaliditetom, za olakšan pristup zdravstvenoj ustanovi i zdravstvenim uslugama.

Almir Bilić, direktor AKAZ-a na prigodnoj svečanosti upriličenoj ovim povodom u Općoj bolnici, koja je održana prema svim preporukama zaštite zbog aktuelne pandemije, uručio je akreditaciju direktoru prim. dr. Zlatku Kraviću koji danas završava svoj četverogodišnji mandat. Naglasio je da se radi o fokusiranoj akreditaciji, trećoj po redu, te da je Opća bolnica zdravstvena ustanova sa najviše akreditacija u BiH.

Uz akreditaciju je uručio i zahvalnicu prim. Kraviću za njegov lični angažman i dosadašnji doprinos za dobru saradnju dvije institucije. Direktor Kravić se zahvalio na ovom važnom priznanju uz podsjećanje da je akreditaciji prethodilo mnogo posla i promjena ali da se najvažnija promjena desila u svijesti uposlenika.

“Ne radi se samo o promjenama fizičkih barijera, već i o ukupnoj promjeni svijesti ,pristupa i odnosa osoblja prema osobama s invaliditetom. Osoblje je uradilo potrebnu edukaciju a četrdesetak uposlenika je uspješno završilo kurs znakovnog jezika, kojim se služe osobe oštećenog sluha. Također, su postavljene informacije na Brajevom pismu, za slijepe i slabovidne pacijente kao i vodilica (taktilne podloge) koje pomažu slijepim osobama dolazak do ambulanti. Pored toga urađena su kupatila za osobe s invaliditetom i drugi potrebni građevinski i drugi radovi”, naveo je Kravić.

Na kraju je svom nasljedniku prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću čiji mandat v.d. direktora Opće bolnice počinje sutra, zaželio sretan rad kazavši da je „ pravi čovjek na pravom mjestu“ i da su njegovim izborom najviše dobili pacijenti.

Prisutnim predstavnicima medija i uposlenicima se kratko obratio i novi direktor prof. Ismet Gavrankapetanović, kazavši da će u svom radu nastojati dati jedan novi iskorak u poboljšanju zdravstvene usluge za sve pacijente kao i na educiranju mladih.

Također je podsjetio da je u proteklom periodu tokom aktuelne pandemije od koronavirusa bilo problema i ograničenja zbog kojih su patili pacijenti.

“Nastojat ću da svi zajedno, adekvatno odgovorimo zahtjevima naših građana”, kazao je profesor Ismet Gavrakapetanović.

Završio je poslovicom da će nastavit raditi na svemu što je dobro a ispravljati šta se ispraviti može.