Istražna komisija za pravosuđe: Do kraja se procesuiraju samo slučajevi koji tretiraju sirotinju

Sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održana je danas u Sarajevu, a rasprava je tekla u više pravaca, najviše oko programa rada ove značajne komisije.

Član komisije Branislav Borenović iz PDP-a kazao je u svom obraćanju kako je potrebno zatražiti izvještaje sigurnosnih, policijskih i tužilačkih organa te saslušanje određenih direktora agencija i tužilaca, dok je Zlatan Begić izrazio zabrinutost velikim nepovjerenjem javnosti u pravosudne institucije te postavio pitanje kako su nestali dokazi u pojedinim predmetima, piše Patria.

Dragan Mektić kazao je da svi članovi trebaju dati prijedloge u vezi predmeta kojima bi se bavili. Damir Arnaut, predsjedavajući komisije istakao je da su svi članovi saglasni da je stanje u bh. pravosuđu zabrinjavajuće, zbog čega je na današnjoj sjednici usaglašeno da je prvo neophodno ispitati efikasnost, nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa.

“Vijeće za provedbu mira je dalo podršku radu Privremene istražne komisije. Mi imamo problem što relevantna evropska tijela traže da izmijenimo pravosudni sistem i mi bez tih izmjena nećemo moći napraviti ni jedan korak prema EU”, rekao je Arnaut.

Mektić je tokom svojih diskusija poručio da se procesuiraju do kraja samo slučajevi koji tretiraju sirotinju, a da je to neprihvatljivo. Također, i Zukan Helez je mišljenja da su sve velike priče kao što su Pandora sveli na taj princip da najslabiji odgovara, što je neprihvatljivo.