Kako nam komfor zona može upropastiti život

Komfor zonu stručnjaci definišu kao bihevioralno stanje u kojem se osobe nalaze u anksiozno neutralnom položaju. To je, zapravo, psihološko stanje kojem svi mi tako često pribjegavamo, svjesno ili nesvjesno, ubijeđeni da je to ono što nam treba i da će nas spasiti od svega što u nama izaziva nervozu, tjeskobu i anksioznost. Međutim, koliko god ugodnom se činila, ne smijemo zaboraviti i na njene loše strane.

Komfor zona je psihološko stanje u kojem su nam stvari poznate i čini se da ih držimo u potpunoj kontroli, što rezultira vrlo niskom razinom stresa i anksioznosti i to je glavni razlog i prvi odgovor na pitanje zašto mnogi od nas imaju problem sa napuštanjem iste. Skoro pa svi mi svakodevno provodimo određeno vrijeme u komfor zonama, a da toga nismo ni svjesni, jer su u pitanju sitnice. Svi mi imamo baš taj jedan kafić ili restoran u koji ćemo otići prije nego u bilo koji drugi, svi imamo “svoje” mjesto na plaži, radije ćemo automobilom otići do željenog mjesta, nego pješačiti i slično.

Međutim, koliko god bili ubijeđeni da je to dobro za nas, jer na taj način, ipak, štedimo sebe prije svega (bespotrebnog) stresa i anskioznosti, koji su neugodni i izrazito loše utječu i na fizičko i na mentalno zdravlje, istina je da komfor zona mnogo više kontroliše naš život nego što mislimo. Nije u potpunosti loše nekada se skloniti od problema i odmoriti tamo gdje je vaš komfor, ali jeste loše tu i ostati.

Daleko je od istine da ljudi skloni pribjegavanju u komfor zonu ili nenapuštanju iste nemaju snove i ambicije. Svako od nas ima snove i želje, samo što ih je teško realizirati ukoliko nemamo snage, hrabrosti ili volje da napustimo sopstvenu zonu komfora u kojoj ih smanjujemo, prilagođavamo i limitiramo kako bismo održali već pomenuti položaj neutralnosti po pitanju anksioznosti. Ali, istinu za volju, ukoliko se predugo zadržite u istoj, sami ćete primijetiti da stagnirate i ne ostvarujete svoj puni potencijal, a sve to zarad održavanja sigurnosti i iluzije da su sve stvari pod kontrolom koje pruža samo i isključivo divna (jer poznata) komfort zona.

Stručnjaci tvrde da je glavni razlog kreiranja zone komforta i ostajanja u njoj strah, prvenstveno onaj od postavljanja visokih ciljeva i neuspjevanja u ostvarivanju istih. Dobra vijest je da se svi mi plašimo nečega u životu, što je sasvim prirodno i normalno, ali morate biti u stanju da pogledate “strah u oči” i nadvladate ga, baš kao što je i on vas. Također, koliko god bilo teško ostvariti neke stvari, podsjećajte se da ništa što je u okviru realnog nije nemoguće.

Nerijetko ćete čuti savjete, naročito stručnjaka, da izađete iz svoja četiri zida, da se krećete među ljudima i družite, da se prepustite novim i nepoznatim situacijama i iskustvima, a čak i da se intencionalno nađete u situacijama koje su vam neugodne. Počnite sa malim koracima i praktikujte ih svakodnevno, jer, ako želite biti uspješni u životu, ostvariti ono što želite i biti “na ti” sa sobom samima, morate se navići da vam neugodno bude ugodno.