Kanton Sarajevo izdvojio milion KM za 38 istaknutih umjetnika u 2020. godini

U Kantonu Sarajevo 38 umjetnika ima status istaknutog samostalnog umjetnika, a osnovicu za obračun penzionog i zdravstvenog osiguranja utvrđuje Ministarstvo finansija FBiH i za 2020. iznosi 1.076,50 KM, piše Oslobođenje.

Status istaknutog samostalnog umjetnika priznatog u skladu sa Zakonom o istaknutim samostalnim umjetnicima u KS-u ima 38 umjetnika. Uslovi za ostvarivanje ovog prava su, između ostalog, da nije u radnom odnosu, da mu je umjetničko stvaralaštvo i djelovanje jedino profesionalno zanimanje, ali i da je ostvario međunarodne i domaće nagrade i priznanja za umjetničko djelovanje.

Sticanje statusa

Ministarstvo kulture i sporta na prijedlog Stručne komisije za sticanje, reviziju, mirovanje i prestanak statusa istaknutih samostalnih umjetnika svojim rješenjem utvrđuje status istaknutog samostalnog umjetnika ili odbija zahtjev podnosioca.

“Mjesečno za plaćanje doprinosa za penziono-invalidsko i zdravstveno osiguranje istaknutih samostalnih umjetnika izdvajaju se 23.159,34 KM iz budžeta KS-a. Pod uslovima utvrđenim Zakonom o istaknutim samostalnim umjetnicima istaknuti samostalni umjetnik sa priznatim statusom ostvaruje pravo na uplatu doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje, te zdravstveno osiguranje u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje uplata doprinosa za samostalna zanimanja iz budžeta KS-a i u granicama sredstava planiranih budžetom za ovu namjenu. Istaknuti samostalni umjetnici nisu nikada imali primanja iz budžeta Kantona Sarajevo na osnovu statusa istaknutog samostalnog umjetnika. Osnovicu za obračun penzionog i zdravstvenog osiguranja utvrđuje Federalno ministarstvo finansija za sve samostalne djelatnosti i za 2020. iznosi 1.076,50 KM neto, a 1.560 KM bruto” , istakao je Kenan Alikadić, ministar kulture i sporta KS-a.

Na spisku istaknutih samostalnih umjetnika, kada je riječ o likovnoj umjetnosti, nalaze se Irfan Hozo, Mirsada Baljić, Alma Hrasnica-Dervišević, Ata Omerbašić, Dževdet Nikočević, Ljiljana Šaković-Mujan, Danijela Madacky-Letić, Jusuf Hadžifejzović, Miodrag Spasojević, Ljiljana Majkić, Nerdina Abdulić-Osmančević, Rešad Sultanović, Mersiha Merdžanović, Ilonka Jasa, Emir Osmić, Lejla Graho, Nelisa Baždar, Aleksandra Knežević, Merima Ivković, Šejla Kamerić, Boris Hodak, Kerim Mušanović i Naida Čelik.

Drama i muzika

Na spisku su i Izet Perviz, književnost, Emina Husedžinović-Ibrahimović, modni dizajn, Almin Zrno, umjetnička fotografija, Muhidin Muharemović, muzika/kantautor, Sabahudin Hadžialić, književnost, Mirsad Smajović, kaligrafija, Ahmed Burić, književnost, Alena Džebo-Hećo, dramsko stvaralaštvo/glumica, Dijan Kalač, književnost, Mensura Jahić, umjetnička fotografija, Asmir Kujović, književnost, Husein Hasković, književnost, Vanja Lisac, umjetnička fotografija, Sanja Džeba, primijenjena umjetnost i Marija Fekete-Sullivan, književnost.

PIŠE: Eldina Zolj-Balenović