Koja priča se krije iza poznatih umjetnina?

Studentica likovnih umjetnosti Viktorija, je željela otkriti prvu priču iza poznatih umjetnina. 

Pogled na neku sliku donosi samo njenu ličnu interpretaciju, dok prava priča iza nje može ostati skrivena.

Piet Mondrian: Kompozicija s crvenom, žutom, plavom i crnom

Piet Mondrian Kompozicija s crvenom crnom žutom i plavom
Piet Mondrian Kompozicija s crvenom crnom žutom i plavom

Željom da ukloni detalje, došao je do toga da su mu ostale samo tri boje i crte. Njegov odabir su bile crvena, žuta, plava i crne crte. Razlog je jednostavan. Ovo su glavne boje u paleti, a kada ih pomiješamo u raličitim omjerima, možemo dobiti beskonačan broj nijansi. Ova slika je postala popularna 1965. godine. Yves Saint-Laurent dizajnirao 6 haljina kad je vidio neupadljivi i vječni potencijal stila u ovom umjetničkom djelu, prenosi 24 sata.

Bernardo Strozzi: Taština

Bernardo Strozzi Taština
Bernardo Strozzi Taština

Glavna poruka slike je da je starenje teško, ali je još teži pokušaj da se izgleda mlado. Radi o činjenici da je smrt neizbježna. Glavni simboli su da dama u jednoj ruci drži ružu, a u drugoj buket tradicionalan za mladenku. Pored toga, simbol taštine je i mrtva prica u ogledalu. Ovu sliku možete vidjeti u Puškinovom muzeju u Moskvi.

Vincent van Gogh: Terasa kafane u noći

Vincent van Gogh Terasa kafane u noći
Vincent van Gogh Terasa kafane u noći

Slika kafića u francuskom gradu Arselu, gdje je umjetnik otišao prije nego što je umro. Oko 100 godina poslije, ovaj kafic je obnovljen i napravljen kao što je naslikano. Ono po čemu je Van Gogh bio poznat je zvjezdana noć koja se nalazi i na ovoj slici. Sa astronomskog stanovišta, sve je savršeno naslikano.

Claude Monet: Impresija – izlazak sunca

Claude Monet Impresija izlazak sunca
Claude Monet Impresija izlazak sunca

Na slici je stara luka u francuskom gradu Havre, rodnom gradu umjetnika. Vjeruje se da je ova slika dala ime umjetničkom smjeru. Riječ je o odustajanju od akademskog načina slikanja i odabiru stvarnosti. Ova slika se nalazi u muzeju Marmottan Monet u Parizu.

Sandro Botticelli: Proljeće

Sandro Botticelli Proljeće
Sandro Botticelli Proljeće

Djelo koje je nastalo u doba renesanse. Botticelli je prikazao sva tri mjeseca proljeća. Sa desne strane je naslikao boga vjetra, Zephyrosa, koji vodi šumsku nimfu, Chloris, negdje gdje će se vjenčati, a ona će postati božica Flora. Ovo je lažno predstavljanje mjeseca marta. Lik u sredini je Venera. Stari Rimljani su proslavili njeno uzdizanje u aprilu, što je drugi mjesec proljeća. Na lijevoj strani, na kraju, je prikazan juni, kao zadnji mjesec proljeća. Ovu sliku možete vidjeti u galeriji Uffizi u Firenci.