Koliko nam vrijedi jedan život: Zeničanin za ubistvo u saobraćajnoj nesreći osuđen na samo četiri godine

Općinski sud u Visokom osudio je danas Amira Kovačevića iz Zenice na četiri godine zatvora, zbog stravične saobraćajne nesreće u kojoj je stradala mlada Ajna Strukan (28).

Nesrećase desila u decembru prošle godine na glavnoj gradskoj magistrali u Zenici.

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” Samir Karahasanović, advokat porodice stradale Strukan.

Podsjetimo, nesreća se dogodila kada je vozač Kovačević (28), upravljajući vozilom Peugeot udario Strukan i njenog njenog partnera Benjamina Burekovića na pješačkom prijelazu.

Mlada Zeničanka hitno je operirana na Odjelu neurohirurgije, zadobila je teške tjelesne povrede u predjelu karlice, vilice, ali i po život koban izljev krvi u mozak. Nakon pet dana, nažalost, njeno srce prestalo je kucati i podlegla je povredama.

Karahasanović je kazao da je porodica je više nego ogorčena zbog ove presude.

“Prešao je ograničenje dozvoljene brzine, izazvao nesreću na pješačkom prijelazu, ranije imao saobraćajne prijestupe… Također, povrijedio je dvije osobe, a potom je život izgubila mlada osoba”, kazao je Karahasanović.

Ističe da će tražiti od Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona da pišu žalbu Kantonalnom sudu u Zenici.

“Očekujemo pravičnu odluku Kantonalnog suda u Zenici. Porodica se skamenila kada je pročitana presuda. Ogorčeni su i ne mogu vjerovati. Očekivali su veću krivično-pravnu sankciju”, dodaje Karahasanović.

Nažalost, građani Bosne i Hercegovine godinama svjedoče neadekvatnim sankcijama za nesavjesne vozače, čiji manjak odgovornosti ugrožava živote drugih.

Podsjetit ćemo na slučaj Sanjina Sefića koji je 10. oktobra 2016. godine na pješačkom prijelazu u Sarajevu usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč.

Potrebne su bile četiri godine da ova nesretna priča dobije sudski epilog, te je Sefić u martu ove godine osuđen na 17 i po godina zatvora.

U aprilu 2014. godine godine Semir Rastoder je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je na pješačkom prijelazu život izgubila majka dvoje djece, Hava Dovadžija.

Rastoder je u oktobru 2015. godine osuđen na 5 i po godina zatvora, međutim Vrhovni sud BiH je presudu ukinuo u martu 2019. godine, te je predmet vraćen Kantonalnom sudu u Sarajevu gdje će suđenje biti ponovljeno. Presuda još uvijek nije donesena.

Šest dana prije dvadesetog rođendana, 18. januara 2015. godine na pješačkom prijelazu u banjalučkom naselju Lazarevo stradao je Jovan Arbutina.

Vozač automobila Goran Zrnić u novembru iste godine osuđen je na šest mjeseci zatvorske kazne i na teret su mu stavljeni troškovi suđenja od oko 1.500 KM.