Kolporter Markan: Legenda sarajevske raje i Carevog mosta uz koju su odrasle generacije

U Sarajevu je nažalost preminula još jedna legenda po kojoj se pamti Carev most, kolporter Markan.

Sarajevski kolporter Marko Didoi, sin Talijana i Bosanke, poznatiji kao Markan, nije bio obični prodavač dnevne štampe. Uz njega su odrasle generacije.

Svi su navikli pri prolasku preko Carevog mosta porazgovarati sa Markanom. Nažalost, to im je sada uskraćeno, a mnogi su ovu vijest o njegovoj smrti  primili veoma teško. Kako ističu kolporteri su Sarajevu uvijek davali posebnost, jedinstvenost.


Za Markana mnoge Sarajlije vežu anegdote prilikom razgovora sa njim, kao i energija koju je prenosio.

Čitalac Sarajevske sehare izdvojio je jednu takvu.

“Pitam ga jednom ima li novina? Veli: ima svega ako znaš čitati”, istakao je.

Svi koji su ga poznavali o njemu su pričali sa poštovanjem, i kako kažu bio je pažljiv, pošten i naivan.

Markan je uvijek imao poseban interes za nogomet. Znao je nabrojati sve igrače i sastav fudbalske reprezentacije Jugoslavije bez mnogo razmišljanja. Poznavao je i koja je zemlja bila prvak Svjetskog i Evropskog prvenstva u fudbalu, te nabrojati sve igrače neovisno o godini kada su bila odigrana prvenstva.

O veličini Markanove ličnosti mnogo govori i činjenica da je akademski slikar i grafičar Irfan Hozo u svoju posljednju izložbu uvrstio i sjajni portret Markana. Ovakav čin zapravo predstavlja poštovanje, da Markan ostane uvijek u sjećanju.

Foto: arhiv
Foto: arhiv

Ostat će upamćen kao simbol Carevog mosta i dobrodušnosti, a priče i anegdote o ovoj legendi još dugo će se prenositi među generacijama sarajevske raje.

Foto: N1
Foto: N1