Ministrica Ćemalović: Tražimo proglašenje epidemije u cijeloj FBiH

Unsko-sanski kanton se pridružuje incijativi da se u cijeloj FBiH proglasi stanje epidemije, pojasnila je za Oslobođenje ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.

“Mi nećemo donositi odluku o proglašenju epidemije samo na prostoru USK, ali smo danas donijeli odluku da podržimo inicijativu da se na prostoru cijele FBiH proglasi stanje epidemije”, kazala je Ćemalovića.

Ona je pojasnila i šta bi zapravo značilo donošenje odluke o proglašenju epidemije.

“Nakon što je prestalo važiti stanje prirodne nepogode, proglašenje epidemije bi ojačalo rad zdravstvenih ustanova, kako unutar svake od njih, tako i međusobnu saradnju. Naime, svaka zdravstvena ustanova ima ugovor o pružanju medicinskih usluga sa nadležnim zavodom za javno zdravstvo. Na osnovu toga zavodi za javno zdravstvo plaćaju zdravstvenim ustanovama pružanje samo onih usluga koje su definisane ugovorom. Međutim, sada za vrijeme pandemije koronavirusom zdravstvene ustanove pružaju usluge pacijentima koje se ne spominju u ugovorima, kao što je trijaža pacijenata, testiranja na koronavirus i druge koje su povezane sa ovim oboljenjem. Proglašenje epidemije dalo bi sigurnost zdravstvenim ustanovama da nastave pružati te usluge s ciljem pomaganja građanima, znajući da će one biti i naplaćene”, kazala je Ćemalović.

Napomenula je i kako bi proglašenje stanja epidemije osnažilo i rad kantonalnih kriznih štabova ministarstava zdravstva, koji bi u tom slučaju mogli samostalno donositi određene odluke i mjere, u skladu sa onim što se bude dešavalo na terenu.