Video/ Platforma za progres u Tuzli sa jasnom porukom: Nezadovoljni, ali odgovorni

Nakon uspješno održanih protesta u Sarajevu Platforma za progres je svoje aktivnosti nastavila u Tuzli gdje je danas održana mirna protestna šetnja.

Protest je počeo simbolično u 11:55 ili u 5 do 12, a prisutni građani su poručili da su nezadovoljni, ali i odgovorni, te su se pridržavali propisanih mjera opreza.

Predsjedništvo Platforme za progres najavilo je sinoć da protestna šetnja neće biti održana u punom kapacitetu radi nepovoljne epidemiološke situacije u Tuzli, ali i ostatku naše države. Naglasili su kako im je bitno da sačuvaju zdravlje građana i da je odgovornost na prvom mjestu. Pozvali su sve da im se pridruže prateći Facebook live na kojem će prenositi dešavanja sa protesta.

Mirnoj protestnoj šetnji prisustvovalo je oko 300 učesnika. Oni su krenuli iz tuzlanskog naselja Stupine prema zhradi Upravne policije i Tuzlanske kapije gdje su položeni vijenci i cvijeće.

“Ovo je pokušaj buđenja tih ljudi i mislim da ide izvanredno. Zahtjevi su jasni i oni se ogledaju u tome da izbori moraju i trebaju biti u Mostaru, ali i cijeloj državi te da moramo imati elektronsko glasanje. Također, moramo imati i mogućnost vanrednih izbora jer ovako ne ide, mi dvije godine nakon izbora nemamo vlast”, kazao je Mirsad Hadžikadić.

“Ne znam da negdje više u svijetu ima korupcije kao što je to u BiH. Moramo imati nultu toleranciju na nju, a tražimo i bolje funkcionisanje države u cijelosti”, dodao je Hadžikadić, naglasivši da ovo danas nije bio politički, već čisto građanski protestni skup.

Merima Hasanović iz Tuzle također je danas prisustvovala protestnom skupu. Kako je kazala, nezadovoljstvo građane tjera iz BiH, posebno mlade.

“Krajnje je vrijeme da se stane u kraj kriminalu i korupciji. Ovo stanje je neodrživo, afere su nam postale sasvim normalna pojava. Vrijeme je da kažemo dosta, uzmemo stvari u svoje ruke i krenemo prema promjenama. Nijemo posmatramo dok nam građani odlaze iz zemlje”, kazala je Hasanović.

Iz Platforme za progres najavljene su i protestne šetnje u Sarajevu i Banjoj Luci.