Mural Zelenog Čovjeka na zgradi Mašinskog fakulteta kao simbol ponovnog rođenja

Peti juni je svjetski dan zaštite očuvanja okoliša, na taj dan, već 46 godina, se promovira važnost zaštite i očuvanja životne sredine. Ove godine, umjetnik, Rikardo Druškić, je predstavio svoj mural – Zeleni Čovjek, koji je vidljiv sa Vilsonovog šetališta.

Rikardo Druškić je umjetnik koji živi i radi u Sarajevu. U svom radu koristi kombinaciju crtanja, slikanja i digitalne obrade. Izložbe svojih radova je imao u mnogim umjetničkim galerijama, institucijama i javnim prostorima u svijetu. Sarajevo, Mostar, New York, Los Angeles su samo neki od mjesta na kojima je ovaj umjetnik predstavljao svoje radove.

“Za izradu ovog murala sam dobio 20 metara visoki zid, koji se nalazi na zgradi Mašinskog fakulteta, a koji se može vidjeti sa Vilsonovog šetalista. Ovo je do sada moj daleko najveći rad I kada se uzmu svi parametri u obzir, jedan od mojih najvažnijih u dosadašnjem stvaralaštvu. Veliku sreću I veliki ponos osječam što sam svom gradu, nakon dugogodišnje želje, poklonio veliki mural”, objasnio je umjetnik na svom Facebook profilu.

Mural Zeleni Čovjek
Mural Zeleni Čovjek

Zeleni Čovjek je simbol ponovnog rođenja, te predstavlja ciklus novog rasta koji se dešava u proljeće.
Rikardo je napisao da su ljudi glavni pokretači promjena i da su teme očuvanja okoliša kod nove.

“Za mene, Zeleni Čovjek, u kontextu ovog murala, predstavlja rođenje ekološke svijesti. Mi, nažalost, živimo u jednom od najzagađenijih gradova na svijetu. Sarajevo, ali I mnogi dijelovi BiH, zimi su prezagađeni I vrlo štetni za zdravlje svojih stanovnika. Vrijeme je da se pozabavimo ovim problemima. Elementi murala kao što su; vjetrenjače, solarni paneli, pozivaju na buđenje ekološke svijesti “, napisao je Rikardo.

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Švedske ambasade, u suradnji sa Via Mediom, UNDP-om, a nalazi se na zgradi Mašinskog fakulteta u Sarajevu.