Na današnji dan položen temeljac Crkvi sv. Ante Padovanskog

Crkvu, na Bistriku, u neogotičkom stilu projektovao je Josip Vancaš, a na današnji dan, 1912. godine, položen je kamen temeljac.
Crkva sv. Ante Padovanskog
Crkva sv. Ante Padovanskog
Krajem 1881. godine, na ovom mjestu, bila je podignuta crkva povećena istom svecu. Dužina crkve je bila 18 metara, a širina 9, i po načinu gradnje bila je skromna građevina. Ubrzo, franjevci su odlučili gradnju nove crkve.
Sredinom marta 1912. godine, počelo je rušenje stare crkve, a polaganje i svečani obred blagosloba temeljnog kamena za novu crkvu bili su 13. juna. Obred je predvodio biskup dr. Ivan Šarić.
Do kraja septembra, iste godine, crkva je bila sagrađena. Gradnja tornja je trajala duže, blagoslov novosagrađenog katoličkog molitvenog hrama je bio 20. septembra 1914. godine.
Crkva sv. Ante Padovanskog
Crkva sv. Ante Padovanskog
Duga je 31,20 i široka 18,50 m. Visina srednje lađe je prosječno 14,50 m. Ima blizu 50 m visok toranj, u kojem je pet zvona (najteže 4.015 kg). Na koru su orgulje iz 1925. godine.
Šezdesetih godina prošlog vijeka je počela umjetnička obnova crkve. Trajala je puna dva desetljeća, prenosi hisorija.ba. U unutrašnji prostor su postavljena vrijedna umjetnička djela istaknutih hrvatskih umjetnika, a prema nacrtima Ive Dulčića su izgrađeni prozori. Oni tvore umjetničku okosnicu crkve, a predstavljaju dvije zaokružene teme: Stvaranje i Povijest Kristova života.