Najzdraviji sladoled sa dva sastojka

Zdrav sladoled može biti odličan međuobrok, posebno ljeti, a sa ovim sastojcima je i zdrav.

Sastojci:
2 šoljice vode ili mlijeka po izboru
2 čajne kašikice organskog povrća u prahu

Sladoled
Sladoled

Organsko povrće u prahu odlično se miješa s vodom, ali ako želite bogatiju aromu i nutritivne sastojke, možete dodati kokosovu vodu ili omiljeno biljno mlijeko.

Ako vam se više sviđa staklasta struktura sladoleda, koristite običnu ili kokosovu vodu, a ako želite kremastu strukturu, koristite kokos ili proteinsko mlijeko graška, piše 24 sata.

Kako biste dobro izmiješali sve sastojke koristite blender ili šejker za koktele, može poslužiti i bilo koja druga posuda s poklopcem.

Povrće u prahu je odličan način da ga ubacite u hranu koja inače ne bi bila tako nutritivno bogata, a kupovne mješavine povrća u prahu sadrže i morske alge te drugo morsko povrće koje je inače teško pronaći u prodaji. Dodatno, bogato je vitaminima i mineralima poput željeza, bakra, mangana, cinka, kalcija i magnezija. Morsko povrće sadrži i biljne izvore omega 3 masnih kiselina koje pomažu u očuvanju zdravlja srca te kognitivnih funkcija.

Za razliku od kupovnih sladoleda, ovaj recept ne sadrži šećer, a udio antioksidansa je iznimno visok što pomaže boljem suzbijanju upalnih procesa.
U slučaju da vam se jede nešto slatko, dodajte med, a ako želite nešto drugačije, možete ubaciti sok limete. Sladoled je pogodan i za djecu jer suzbiti ćete im žudnju za hranom i svi će biti siti do sljedećeg obroka.