Nakon otvaranja granica: Šta Vam je potrebno za ulazak u druge zemlje?

Iako su zbog stanja sa pandemijom turistička putovanja i dalje pod velikim znakom pitanja, određene zemlje EU najavile su otvaranje granica. U nastavku teksta saznajte šta vam je potrebno za ulazak u druge zemlje, ali i u našu.

Neki od prevoznika će 11. juna uspostaviti međunarodne autobuske linije prema Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i Francuskoj. Ovim redovnim saobraćajem će se moći koristiti samo određeni broj putnika uz mjere socijalne distance, a autobusima će moći putovati samo 50% od maksimalnog kapaciteta putnika.

Kako biste mogli ući u zemlje EU, prema njihovim pravilima, potrebno je da imate određeni dokument iz zemlje u koju namjeravate ući, kao što su prijava boravišta, radna dozvola i sl. Ista je situacija i sa našom zemljom, tačnije za putnike koji namjeravaju ući u Bosnu i Hercegovinu. Kada govorimo o zemljama regiona, većina naših prevoznika trenutno saobraća samo prema Srbiji, a autobuske linije za RH su ponovno ukinute i prolongirane do daljnjeg te se prevoznici, ukoliko žele ući u istu, moraju najaviti četiri dana prije, prenosi N1.

Većina privatnika su za rekli također da je trenutačno stanje poprilično konfuzno te da pomoć i odgovore na mnoga pitanja treba dati Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.