Nakon više od dvije decenije Općina Ilidža započela aktivnosti u cilju realizacije projekta registracije nekretnina

Nakon više od dvije decenije, u skladu sa zadatim planom rada Općina Ilidža je započela aktivnosti na implementaciji projekta registracije nekretnina i usaglašavanja podataka o nekretninama između katastra i zemljišne knjige.

Projekat se realizuje u saradnji i pod nadzorom Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove FBiH. Rezultati projekta će značajno unaprijediti stanje u katastarskim evidencijama, te omogućiti rješavanje dugogodišnjih problema sa kojima se susreću vlasnici nekretnina u ovoj lokalnoj zajednici.

Privrednim subjektima će biti olakšano poslovanje, a posebno u smislu privlačenja novih investicija, kao i izrade neophodne prostorno planske dokumentacije. Realizacijom projekta Općina Ilidža će biti jedna od lokalnih zajednica koja će nuditi potpunu, tačnu i ažurnu evidenciju o nekretninanama, a koja je preduslov za efikasniju upravu i ostvarivanje punog sadržaja vlasničkih prava.

Trenutno se provode aktivnosti na skeniranju arhivske građe i ažuriranju terenskih promjena, te podataka novog premjera za katastarske općine: Hrasnica i Butmir, a što obuhvata naselja Hrasnica, Sokolović- Kolonija, Bumir, te dijelove Ilidže, Nedžarića, Stojčevca i Vrela Bosne.