Napadaču džamije u Norveškoj kazna 21 godina zatvora

Philip Manshaus, terorista koji je napao džamiju Islamskog centra Al Noor u Baerumu i ubio svoju usvojenu sestru, danas je dobio maksimalnu kaznu zatvora od 21 godinu, s tim da mora provesti namjanje 14 godina u zatvoru, piše BBC.

Manshaus će platiti i naknadu oštećenima, svojoj maćehi i trojici ljudi koji su bili prisutni napadu, kao i sve troškove.

“Teroristički napad Brentona Tarrantsa na Novom Zelandu, koji je on snimao i direktno prenosio, bila je inspiracija za ovaj napad u Norveškoj. Manshaus je rekao da je htio ne samo ubiti što više muslimana, nego i destabilizirati društvo te potaknuti rasni rat”, pročitala je iz presude sutkinja Lindstroem.

Ovaj napad tretiran je kao akt krajnje desničarskog rasističkog terora.

Manshaus je, u crnom odijelu i bijeloj košulji, mirno saslušao presudu koju je jednoglasno donijelo sudsko vijeće i rekao da se neće žaliti.

Suđenje Philipu Manshausu je počelo početkom maja ove godine u Asker i Bærum (Baerum) sudu. Optužen je da je 10. augusta prošle godine provalio u prostor džamije Islamskog centra Al Noor u Bærum komuni, pucajući iz naoružanja koje je nosio. U momentu napada, u prostoru centra su se zadesili dvojica prisebnih, 65-godišnji Mohammed Rafiq i  75-godišnji Mohammed Iqbal Javed, koji su spriječili tragediju i savladali napadača. Nekoliko sati ranije, optuženi je ubio svoju usvojenu sestru, sedamnaestogodišnju Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.