Naučnici identifikovali molekulu koja smanjuje masne naslage

Profesori hemije sa Univerziteta za nauku u Virginiji identifikovali su mali mitohondrijski “rastavljač” nazvan BAM15, koji smanjuje masne naslage bez uticaja na unos hrane i mišićnu masu.

Ovaj molekul također smanjuje insulinsku rezistenciju i blagotvorno djeluje na oksidativni stres i upalu.

“Ljudima je teško da izgube kilograme ili da određenu kilažu održavaju. Nije uvijek sve do volje i želje ljudi”, zaključio je Webster Santos, profesor hemije sa Univerziteta za nauku.

Nalazi, objavljeni u časopisu “Nature Communications”  zvuče obećavajuće i nagovještaju liječenje gojaznosti, dijabetesa, a posebno bezalkoholnog steatohepatitisa (NASH), vrste bolesti jetre za koju je karakteristična upala i nakupljanje masti u jetri, takozvana masna jetra.

Mitohondrije se obično nazivaju moćnim ćelijama. Organela stvara ATP, molekul koji služi kao energetska valuta ćelije, koja pokreće tijelo i ostale biološke procese koji pomažu našem tijelu da pravilno funkcioniše.

Da bi napravili ATP, hranjive supstance moraju da budu spaljene i potrebno je uspostaviti protonsku pokretačku silu (PMF) unutar mitohondrija.

PMF se stvara iz protonskog gradijenta, gdje je veća koncentracija protona van unutarašnje membrane i niža koncentracija protona u matrici, odnosno prostora u unutarašnjoj membrani.

Ćelija stvara ATP kad god protoni prođu kroz enzim nazvan ATP sintaza, koji je ugrađen u membranu. Dakle, oksidacija hranjivim supstancamama ili sagorevanje hranjivih supstanci povezana je sa sintezom ATP-a.