Nedim Sladić za Sarajevsku seharu: Pravo ljeto stiže iza druge polovine juna

Prethodnih dana primijetna je promjenjivost vremenskih prilika, koja će se prema prognozi još zadržati u narednom periodu.

Meteorolog Nedim Sladić za Sarajevsku seharu rekao je više o promjeni vremenskih prilika i o očekivanju dolaska “pravog ljeta”.

“Kada govorimo o vremenskim prilikama u narednom periodu i dalje očekujemo da će se promjenjive vremenske prilike zadržati još neko vrijeme na našim prostorima. Najmanje do polovine juna. I dalje će biti prisutnosti povremenih lokalnih pljuskova uz čestu izmjenu suhih i vlažnih razdoblja.

Naime, nad našim područjem i dalje kruži ta vlažna zračna masa koja uzrokuje destabilizaciju vremenskih prilika. Međutim, ova hladna zračna masa koja se zadržava nad našim prostorom i uzrokuje neuobičajeno vlažno vrijeme za ovo doba godine, postepeno napušta našu zemlju već sutra. Od narednog dana dolazi do dotoka toplijeg zraka s Mediterana, pa će samim time i temperature zraka porasti”, poručio je meteorolog Sladić za Sarajevsku seharu.

Sladić je istakao da se svakako već u četvrtak očekuje nova promjena vremena koja se približava sa Mediterana. Kako poručuje, doći će do jačanja južnog vjetra, a samim time i do dotoka toplog zraka.

“Ono što je važno spomenuti je da u narednom periodu očekujemo primjerenije temperature zraka za ovo doba godine koje će u većem dijelu naše zemlje biti od 23 do 24 stepena Celzijusa. Naravno, kada govorimo o takvim temperaturama zraka uz nešto malo više vlage, svakako možemo očekivati da će biti i sparno.Kada je riječ o periodu koji se odnosi na narednu sedmicu u četvrtak očekujemo novu promjenu vremena koja nam se približava s Mediterana.

Naime, tada će doći do pada atmosferskog pritiska i jačanja južnog vjetra. Zahvaljujući tom južnom vjetru doći će do dotoka toplog zraka. Nešto veće količine padavina tada se, u takvim okolnostima prognoziraju za zapad Hercegovine i južnu stranu Dinarida, gdje lokalno može pasti preko 50 l kiše po kvadratnom metru. To očekujemo, dakle tokom petka i jednim manjim dijelom u prvim satima subote. U Bosni te padavine su svakako mnogo slabije izražene”, istakao je.

Ovaj meteorolog poručio nam je da se “pravom ljetu” možemo nadati i očekivati ga iza druge polovine mjeseca juna.

“Ponajviše, očekuje nas promjenjivo vrijeme. Pravo ljeto očekujemo iza druge polovine juna”, rekao je Sladić za Sarajevsku seharu.