Njemačka: Epidemija razotkrila rastući problem alkoholizma

Od početka marta kada su uvedene vanredne mjere ograničenja kretanja i kućne izolacije, Njemačka bilježi porast broja osoba koje traže pomoć zbog ovisnosti o alkoholu.

Prema izjavi glasnogovornika udruženja Anonimni alkoholičari, telefonska linija podrške ove grupe bilježi dvostruko više dnevnih poziva.

Također je znatno porasla prodaja alkohola, naročito u prvoj fazi epidemije kada su se mnogi okrenuli pojačanoj zloupotrebi alkohola kod kuće kao pokušaju kompenzacije za nedostatak društvenih odnosa. Krajem marta prodaja vina je povećana za 34% u odnosu na istu sedmicu u februaru, dok je prodaja žestokih pića veća za 31%.

Pandemija je također navela mnoge da se suoče sa problemom alkoholizma, kako kroz veće samopreispitivanje, tako i suočavanjem sa članovima porodice koji su zahvaljujući kućnoj izolaciji saznali za zloupotrebu alkohola, naveo je glasnogovornik Anonimnih alkoholičara.

Neke osobe koriste ili zloupotrebljavaju put na radno mjesto kao priliku za opijanje, a sada to u velikom broju slučajeva više nije moguće, otkriva predstavnik udruženja i objašnjava da te osobe potom počinju piti kod kuće što uočava njihov supružnik ili drugi članovi porodice, da bi osoba došla do tačke gdje shvati da više nema mogućnosti za skrivanje problema.

Udruženje Anonimni alkoholičari godišnje održe oko 2.000 sastanaka diljem Njemačke. Glasnogovornik jedne od grupa u Berlinu tvrdi da sada dnevno zaprime bar jedan upit što je znatno više od jedan ili dva mjesečno što je bio slučaj prije pandemije.

“Radi se o ogromnom porastu, to je sigurno”, zaključuje glasnogovornik ogranka udruženja, kako prenosi Patria.