Njujorški Prirodoslovni muzej zahtijeva uklanjanje statue Roosvelta

Američki Prirodoslovni muzej u New Yorku planira ukloniti statuu bivšeg predsjednika Theodora Roosevelta koja se nalazi ispred glavnog ulaza.

Ova odluka obznanjena u nedjelju uslijedila je nakon brojnih incidenata diljem SAD u kojim su nasilno oborene ili uništene statue konfederacijskih generala i vođa, kao i drugih historijskih imena povezanih sa ropstvom i progonom američkih Indijanaca.

Tako je u petak u San Franciscu između ostalih uklonjena statua Ulysses S. Granta u parku Golden Gate. Grant je bio na čelu vojske Unije u građanskom ratu, a kao predsjednik se borio protiv Ku Klux Klana. Međutim, prije pobjede nad Konfederacijom koja je podržavala ropstvo, oženio se pripadnicom porodice koja je držala robove, a i sam je kratko vrijeme držao roba u službi.

Bivši predsjednik Roosevelt, koji se zadržao u Bijeloj kući od 1901. do 1909., pomogao je formiranju muzejske kolekcije.

Predsjednik muzeja Ellen Futter izjavila je za New York Times da je osoblje muzeja pratilo kako se pažnja okrenula ka “statuama kao moćnim i uvredljivim simbolima sistemskog rasizma”…

“Jednostavno rečeno, došlo je vrijeme da je uklonimo”, zaključila je čelnica muzeja.

Statua u njujorškom Centralnom parku prikazuje 26. američkog predsjednika Roosevelta na konju, sa Afroamerikancem na jednoj i Indijancem na drugoj strani. Statua je već neko vrijeme na meti protesta i apela za uklanjanje, što je muzej već ranije uzeo u razmatranje.

Gradonačelnik New Yorka, Demokrata Bill de Blasio izjavio je da je od muzeja zatraženo da ukloni statuu jer eksplicitno prikazuje Afroamerikance i autohtone narode kao podređene i rasno inferiorne. Grad podržava zahtjev muzeja. To je prava odluka i pravo je vrijeme da se ukloni ova problematična statua.

O sudbini statue Roosevelta će se tek odlučivati.

Theodore Roosevelt IV, direktni potomak bivšeg predsjednika kazao je za časopis Times da podržava odluku.

“Svijetu nisu potrebne statue, relikvije drugih vremena koje ne očituju vrijednosti osobe u čiju čast su podignute, niti vrijednosti ravnopravnosti i pravde”, kazao je Roosevelt IV koji je inače član odbora muzeja. On je dodao da kompozicija statue ne očituje baštinu Theodora Roosevelta te da je vrijeme da je se ukloni i krene naprijed.

The Times piše da je direktorica muzeja naglasila da se zahtjev tiče statue kao takve, a ne Rooseveltovog lika i djela.

“Važno je naglasiti da se naš zahtjev tiče statue i hijerarhijske kompozicije koju prikazuje”, pojasnila je Ellen Futter i dodala da se zahtjev ne odnosi na Roosevelta koji je služio kao guverner New Yorka prije nego što je postao 26. predsjednika SAD, i koji je bio pionir (muzejskog) konzervacionizma.